ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 




ΤΟ ΚΡΟΟΥΛ -ΕΛΕΥΘΕΡΟ




Το κρόουλ είναι το πιο γρήγορο είδος κολύμβησης για τους κάτωθι λογους: Η εναλλακτική κίνηση των χεριών και των ποδιών δίνει συνέχεια προώθηση.Η τροχιά που διαγράφει ο βραχίονας,το αντιβράχιο και η παλάμη,γίνεται κοντά στον επιμήκη αξονα του σώματος.Έξω από το νερό η τροχιά επαναφοράς είναι σύντομη και χωρίς αντίσταση.Είναι η όλη κίνηση χεριών και ποδιών πολύ  φυσική,μοιάζει με την βάδιση.Η εναλλακτική εργασία των ποδιών κρατάει το σώμα ψηλά και προσδίδει επιτάχυνση.Η τεχνική του κρόουλ είναι μια σύνθεση των κινήσεων χεριών και ποδιών σε μια συντονισμένη και συγχρονισμένη προσπάθεια με το κεφάλι και τον κορμό.Κρόουλ (crawl) σημαίνει έρπω . Το είδος αυτό κολύμβησης ονομάζεται ερποκολύμβηση.Επειδή δεν μπορούμε σε έναν αρχάριο να δώσουμε ολόκληρη την άσκηση σαν ολοκληρωμένο στυλ, χρησιμοποιούμε  την αναλυτική και συνθετική μέθοδο διδασκαλίας.Διαχωρίζουμε την άσκηση στις επιμέρους εργασίες χεριών,ποδιών,αναπνοής,συντονισμού κινήσεων χεριών-ποδιών και μετά χρησιμοποιώντας και την αναπνοή.


                                              ΚΡΟΟΥΛ


ΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΟΔΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΔΙΩΝ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ  ΧΕΡΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΕΡΙΩΝ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΑΝΑΠΝΟΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ   ΠΟΔΙΩΝ  ΧΕΡΙΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ  ΠΟΔΙΩΝ  -ΧΕΡΙΩΝ  ΑΝΑΠΝΟΗΣ 



                                ΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΟΔΙΩΝ




Ως προς το χτύπημα των ποδιών στο κρόουλ υπάρχουν διάφορες απόψεις:
Των (6) χτυπημάτων που είναι επικρατέστερη στην Αμερική και Ευρώπη και που χρησιμοποιείται κυρίως για τις μικρές αποστάσεις.
Το διπλό (2) σταυρωτό χτύπημα που το χρησιμοποίησαν πρώτα οι Αυστραλοί και που σήμερα χρησιμοποιείται για τις μεγάλες αποστάσεις.
Το διπλό (2) χτύπημα με ευθεία εναλλαγή των ποδιών.
Στους Ο.Α. του 1968 στο Μόναχο και οι οχτώ κολυμβητές του τελικού χρησιμοποίησαν τα δύο (2) χτυπήματα των ποδιών.
Ενώ στους Ο.Α. του 1972 επικράτησαν οι κολυμβητές με έξη (6) χτυπήματα.
Τα πόδια στο κρόουλ κρατούν το σώμα ψηλά στο νερό,δίνουν ισορροπία στον κολυμβητή καθώς και προώθηση σε ποσοστό πάνω απο 20% της συνολικής.Το χτύπημα των ποδιών χωρίζεται στην κίνηση προς τα πάνω και στην κίνηση προς τα κάτω.
Η ενεργητική φάση δημιουργείται στην κίνηση των ποδιών προς τα κάτω.

               Η διαδοχική σειρά στην κίνηση των ποδιών:

  • Το πόδι από την θέση που έχει κοντά στην επιφάνεια του νερού αρχίζει το χτύπημα προς τα κάτω.
  • Ο μηρός στη συνέχεια έρχεται πρώτος προς τα κάτω και πιέζει.
  • Ακολουθεί το λύγισμα στο γόνατο ενώ το πέλμα βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια.
  • Την κίνηση του μηρού προς τα κάτω ακολουθεί το πέλμα.
  • Το πέλμα με χαλαρό τον αστράγαλο σε θέση στροφής προς τα μέσα και την πτέρνα προς τα έξω,για μεγαλύτερη επιφάνεια στο χτύπημα,αρχίζει η κίνηση προς τα κάτω.
  • Την ίδια στιγμή το άλλο πόδι κινείται αντίθετα προς τα πάνω τεντωμένο μέχρι την επιφάνεια για να αρχίσει και πάλι η ίδια διαδικασία με πρ’ωτο το  μηρό να κινείται προς τα κάτω.
Μεγάλη σημασία έχει στην όλη εργασία των ποδιών το μέγεθος του πέλματος καθώς και η ευλυγισία της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Η γωνία που σχηματίζει η κνήμη με το πάνω μέρος του πέλματος (κουτουπιέ),καθορίζει για το αν είναι αποδοτικό το χτύπημα και αν προσδίδει μια ικανοποιητική προώθηση.Γωνία μικρότερη από 180° μοίρες είναι μη αποδοτική με αποτέλεσμα μικρή προώθηση.Αντίθετα γωνία 180° μοιρών  μεγαλύτερη,δημιουργεί μια μεγάλη προώθηση. 
Τα πέλματα στο χτύπημα προς τα κάτω είναι σημαντικό να είναι χαλαρά και με μια στροφή των δαχτύλων προς τα μέσα.σε αυτή τη θέση το πόδι δημιουργεί μεγαλύερη επιφάνεια ώθησης προς τα πίσω για μια αποδοτικότερη προώθηση.
Τα πόδια όταν ο κολυμβητής κολυμπάει με σανίδα πλεύσης κινούνται πάνω-κάτω σε μια κατακόρθφη διεύθυνση .Όταν όμως ο κολυμβητής κολυμπάει ολόκληρο το στυλ τότε παρατηρείται και μια εργασία των ποδιών διαγωνίως λόγω της περιστροφικής κίνησης του σώματος(ρολάρισμα).
Τα πόδια εργάζονται  για να διατηρούν το σώμα σε μια ευνοική θέση για σωστότερη εργασία και δυναμική προώθηση από τα χέρια.Περίπου το 70-80%της προώθησης οφείλεται στα χέρια και το υπόλοιπο  20-30% στα πόδια.
Παίζει ρόλο σε κάθε περίπτωση η σωματοδομή του αθλητή και το ποσοστό συμμετοχής των χεριών και ων ποδιών στην προώθηση.
Κάθε αθλητής πρέπει να βρεί την δύναμη με την οποία θα χτυπάει τα πόδια του,γιατί δεν συμφέρει ενεργειακά να τα χτυπάει δυνατότερα αφού έτσι οι μύες των ποδιών χρειάζονται περισσότερο αίμα κι αυτό είναι σε βάρος της αιμάτωσης των χεριών, που είναι και η κύρια προωθητική δύναμη.
Το άνοιγμα των ποδιών στο πάνω και κάτω χτύπημα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 24-25 εκατοστά.Μερικοί υποστηρίζουν πως αυτό δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τον εγκάρσιο άξονα του σώματος.Αυτό εξαρτάται από τον κολυμβητή,το ρυθμό κολύμβησης,την ταχύτητα,το ανάστημά του κ.λπ.


ΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΟΔΙΩΝ

ΛΑΘΗ:
  • Όταν η κίνηση ξεκινάει από τα γόνατα και όχι από τα ισχία.
  • Όταν τα πόδια χτυπούν μόνο στην επιφάνεια του νερού και όχι μέσα σε αυτό.
  • Όταν είναι σφιχτά τα πόδια στο χτύπημα.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

  • Να είναι τα πόδια τεντωμένα και η κίνηση να ξεκινάει από τον μηρό.
  • Τα πόδια δίνουν προώθηση όταν κινούνται μέσα στο νερό και όχι έξω από αυτό.
  • Πρέπει να είναι χαλαρά τόσο στον μηρό όσο και στην ποδοκνημική άρθρωση,για μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας.




          ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ


ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΝΕΡΟ:
  • Στην πρηνή θέση στο έδαφος ή πάνω σε πάγκο γυμναστικής  ο  κολυμβητής εκτελεί τις κινήσεις των ποδιών όπως στο κρόουλ.
  • Ζητούμε από τους κολυμβητές να μιμηθούν το χτύπημα της μπάλας με το αριστερό ή το το δεξί πόδι,έχοντας το ένα πόδι στο κράσπεδο της πισίνας και το άλλο να κλωτσάει όπως μια μπάλα.

   ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:
  • Πιασμένοι από την υπερχείλιση σε πρηνή θέση και εκτελουν την κίνηση ποδιών κρόουλ.
  • Σανίδα πλεύσης και εξάσκηση στο χτύπημα των ποδιών.
  • Τα χέρια τεντωμένα μπρός,εξάσκηση της κίνησης με κολυμβητικά πέδιλα.
  • Με συνασκούμενο που πιάνει τον ασκούμενο από τα χέρια του και τον σέρνει.Ο ασκούμενος εκτελε’ι την κίνηση ποδιών.
  • Ιδια με την προηγούμενη άσκηση μόνο που ο ασκούμενος πιάνει από την μέση τον συνασκούμενο.
  • Ο κολυμβητής κρατάει τα χέρια μπροστά από το κεφάλι και γλιστράει στο νερό κάνοντας την κίνηση των ποδιών.
  •  Ίδια άσκηση με την προηγούμενη,αλλά τώρα γλιστράει κάτω από την επιφάνεια του νερού.
  • Με σανίδα πλεύσης,ο κολυμβητής βρίσκεται σε πλάγια θέση,κρατώντας την σανίδα με ένα χέρι ,εκτελεί την κίνηση των ποδιών.
  • Ο κολυμβητής έχει τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη και εξασκείται στο χτύπημα των ποδιών.
  • Κρατώντας μπάλα στα χέρια εκτέλεση της κίνησης των ποδιών κρόουλ.
  • Κίνηση ποδιών κρόουλ ,και τα χέρια εκτελούν την κίνηση προσθίου. 
ΠΡΟΣΟΧΗ:Στις ασκήσεις ποδιών μέσα στο νερό διδάσκεται από τα πρώτα στάδια και το στοιχείο της αναπνοής πέραν από ασκήσεις που δουλεύει μεμονωμένα ο ασκούμενος για τον μηχανισμό της αναπνοής.Το ίδιο θα γίνει και στην διδασκαλί των χεριών ούτως ώστε σιγά σιγά και βιωματικά η αναπνοή να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην όλη διαδικασία.


                                       ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΕΡΙΩΝ






Τα χέρια στο κρόουλ είναι η κύρια προωθητική δύναμη σε ποσοστό 70% και πάνω.
Η εργασία των χεριών χωρίζεται στην παθητική εργασία έξω από το νερό και στην ενεργητική που γίνεται μέσα.Η παθητική καθώς και η ενεργητική εργασία δε διακόπτονται αλλά αποτελούν μια συνεχόμενη κίνηση που διαδέχεται η μια την άλλη.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΝΕΡΟ -ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ:

Στην κίνηση του χεριού έξω από το νερό θα πρέπει ολόκληρο το χέρι,από τη στιγμή που αφήσει το νερό πίσω και μέχρι λίγο πριν την είσοδο μπροστά,να είναι χαλαρό.Σε αυτό βοηθάει πολύ και το λύγισμα του αγκώνα ψηλά.Είναι βασικό να επανέλθει το χέρι γρήγορα στο νερό,όχι βεβιασμένα,διότι η κίνηση αυτή είναι παθητική και δεν προσφέρει προώθηση.
Υπάρχουν διαφορές στην τροχιά μεταξύ των κολυμβητών όπως και ανάλογα με την απόσταση του αγωνίσματος.Ανάλογα με την ευλυγισία των κολυμβητών στην ωμική περιοχή παρατηρούμε να κρατούν άλλοι ψηλά και άλλοι χαμηλά τον αγκώνα τους.









Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:

Η κίνηση των χεριών μέσα στο νερό μετά  την επαναφορά, χωρίζεται στις κάτωθι φάσεις:


 
                              ΕΙΣΟΔΟΣ                              

ΠΙΑΣΙΜΟ

    ΤΡΑΒΗΓΜΑ

           ΩΘΗΣΗ(ΠΙΕΣΗ)

         




ΕΙΣΟΔΟΣ: Με λυγισμένο ελαφρά στον αγκώνα εισέρχεται το χέρι στο νερό.Η είσοδος γίνεται μεταξύ του επιμήκη άξονα του σώματος και του ώμου του κινούμενου χεριού προς τα εμπρός.Η είσοδος γίνεται με τα δάχτυλα ενωμένα.Κατά την είσοδο η παλάμη έχει μια κλίση περίπου 45°μοιρών προς τον αντίχειρα.Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται κατά την είσοδο η δημιουργία φυσαλίδων που μειώνουν την αντίσταση του νερού στην επόμενη φάση πιασίματος.Προσοχή κατά την είσοδο να μην γίνεται μεγάλο τέντώμα του χεριού (ξεπλάτιασμα).





ΠΙΑΣΙΜΟ:Αμέσως μετά την είσοδο του χεριού στο νερό αρχίζει το πιάσιμο.
Η παλάμη στη φάση αυτή ψάχνει να βρεί αντίσταση.Παίρνει μια διαγώνια θέση χαμηλότερα από το υπόλοιπο χέρι προς τα κάτω προετοιμάζοντας το χέρι για την επόμενη φάση που  είναι και η πιο σημαντική ,το τράβηγμα.



ΤΡΑΒΗΓΜΑ:Στον τρόπο τραβήγματος υπάρχουν τρείς τρόποι.
  • Να βρίσκεται η παλάμη ψηλότερα από τον αγκώνα.
  • Να είναι τεντωμένος ο αγκώνας και η παλάμη κάτω από αυτόν.
  • Να είναι ο αγκώνας ψηλότερα από την παλάμη.
Μετρώντας με δυναμόμετρο την δύναμη που μπορεί να τραβήξει το  χέρι στους παραπάνω τρόπους θα παρατηρήσει κανείς ότι : 
Ο πιο παραγωγικός τρόπος είναι ο τίτος (3) τρόπος τραβήγματος,έπειτα ο δεύτερος(2) και τελευταίος ο πρώτος(1).
Το χέρι στην υποβρύχια του τραβήγματος διαγράφει μια τροχιά όμοια του Λατινικού «S» που γίνεται κοντά στον επιμήκη άξονα του σώματος γρήγορα και συνεχόμενα.
Η γωνία που σχηματίζει ο αγκώνας με την παλάμη κάτω από την κοιλιά είναι 45°-90°.Η αντίσταση θα πρέπει να είναι αισθητή έντονα στην παλάμη.Ο ώμος κρατείται σταθερός ψηλά οδηγώντας στο σώμα μπροστά.Με το λύγισμα του αγκώνα πετυχαίνεται η παλάμη να βρίσκεται συνέχεια κάτω από τον επιμήκη άξονα του σώματος προσφέροντας καλύτερη ισορροπία.
Το χέρι κινείται προοδευτικά με μια αναπτυσσόμενη ταχύτητα πιέζοντας το νερό προς τα πίσω,προσπαθώντας έτσι να διατηρεί ή να μεγαλώνει κι άλλο η πίεση αντίθετα στο νερό,κι έτσι η επιβάρυνση στους μύες είναι πιο οικονομική. 



ΩΘΗΣΗ-ΠΙΕΣΗ:Η ώθηση αρχίζει από την στιγμή που ο βραχίονας φτάσει στο ύψος των ώμων.Ο βραχίονας τεντώνει προοδευτικά σπρώχνοντας το νερό προς τα πίσω με την παλάμη να φτάνει μέχρι τους μηρούς.Η παλάμη πιέζει το νερό προς τα πίσω με την παλάμη να φτάνει μέχρι τους μηρούς.Η παλάμη πιέζει το νερό κοντά στον μηρό σε ένα βάθος 10-20 εκατοστά.
Στη συνέχεια εξέρχεται ο βραχίονας με δύναμη λυγίζοντας λίγο στον αγκώνα και με την παλάμη να εγκαταλείπει τελευταία το νερό.
Ακολουθεί η φάση της επαναφοράς του χεριού έξω από το νερό.





Στην πάνω φωτογραφία βλέπουμε το αριστερό χέρι, έχει ολοκληρώσει την ώθηση και ετοιμάζεται να βγεί για επαναφορά,και το δεξί έχει κάνει είσοδο και ετοιμάζεται από την φάση του πιασίματος να αρχίσει το τράβηγμα.




Το αριστερό χέρι εδώ βρίσκεται λίγο πρίν την ολοκλήρωση της ώθησης(πίεσης),και το δεξί μόλις έχει κάνει είσοδο και ετοιμάζεται για το πιάσιμο.



       ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Η εργασία των χεριών μέσα στο νερό διαρκεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με την εργασία έξω από το νερό.
Η συνεργασία αυτή των χεριών στην εναλλαγή των κινήσεων,θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε,όταν το ένα χέρι βρίσκεται στην «είσοδο» δηλαδή εισέρχεται στο νερό το άλλο να βρίσκεται στην φάση της «ώθησης».Με αυτό τον συγχρονισμό στην κίνηση των χεριών πετυχαίνει ο κολυμβητής μια σταθερή ταχύτητα προώθησης.
Ένας αθλητής,όπως είναι γνωστό,καταναλώνει περισσότερη ενέργεια όταν έχει διακυμάνσεις στην ταχύτητα του σε σχέση με μια σταθερή ταχύτητα.



 ΛΑΘΟΣ
  • Όταν τα χέρια τραβούν συνεχώς τεντωμένα.
  • Όταν οι αγκώνες έρχονται σε επαφή πρώτα με το νερό αντί της παλάμης.
  • Όταν ο συντονισμός λείπει από τα χέρια.
  • Ο βραχίονας να μην  τεντώνει ενώ βρίσκεται έξω από το νερό.
  • Να μην γίνεται υπερβολικό τέντωμα  κατά την είσοδο του χεριού μπροστά.
  • Να μην γίνεται απότομο τράβηγμα αμέσως με την είσοδο του χεριού.
  • Όταν η δύναμη του χεριού επενεργεί προς τα κατω ή πάνω.

ΣΩΣΤΟ
  • Συνεχής παρακολούθηση μέσα στο νερό.
  • Να είναι οι αγκώνες πιο ψηλά από τις παλάμες το χέρι εισέρχεται με τις άκρες των δακτύλων.
  • Η κίνηση και η εναλλαγή να γίνεται γρήγορα στα χέρια .Το ένα χέρι κυνηγάει το άλλο.
  • Το τέντωμα  να γίνεται  μέσα  στο νερό.
  • Να κρατείται λίγο ψηλότερα ο αγκώνας με τον ώμο κατά την είσοδο του χεριού μπροστά.
  • Πρώτα να γίνεται ένα βίδωμα-τέντωμα.
  • Σωστή θέση ψηλά του αγκώνα με την παλάμη να βρίσκεται κάτω ,έτσι που η δύναμη να εφαρμόζεται προς τα πίσω



         ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΧΕΡΙΑ


ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ:
  1. Μπροστά σε καθρέφτη οι ασκούμενοι εκτελούν την κίνηση του κρόουλ. 
  2. Σε πάγκο γυμναστικής εκτελούν την κίνηση των χεριών με την καθοδήγηση του προπονητή.
  3. Οι κολυμβητές από τα σκαλοπάτια τις πισίνας εξασκούνται στην κίνηση χεριών κρόουλ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:
  1. Ο κολυμβητής βαδίζοντας στην πισίνα εκμάθησης ,εκτελεί την κίνηση των χερών.
  2. Με το ένα χέρι κρατώντας τον πλωτήρα ,ενώ το άλλο εκτελεί την κίνηση.
  3. Με το ένα πόδι στην υπερχείλιση και το άλλο πιο κάτω,ο ασκούμενος δουλεύει τα χέρια όπως στο κρόουλ.
  4. Το ένα χέρι πιάνει την υπερχείλιση ενώ το άλλο κάνει κινήσεις όπως στο κρόουλ.
  5. Οι κολυμβητές κρατούν στο ένα χέρι την σανίδα πλεύσης ενώ με το άλλο χέρι εξασκούνται στο κρόυλ.
  6. Με σανίδα στα πόδια εκτελούν την κίνηση των χεριών.
  7. Ίδια άσκηση με βαρελάκια  στους μηρούς.
  8. Βαρελάκια στις κνήμες δημιουργώντας περισσότερη αντίσταση στον κολυμβητή.(Ίδια άσκηση με σαμπρέλα η μπάλα στα πόδια).
  9. Με βοηθό που κρατάει τον ασκούμενο από τα πόδια,εκτελεί κίνηση χεριών στο κρόουλ.
  10. Ο κολυμβητής εξασκείται στην εκμάθηση της κίνησης των χεριών  κάνοντας πόδια έχοντας τα χέρια τεντωμένα  μπροστά από το κεφάλι,και τραβαέι  εναλλάξ μια το ένα μια το άλλο χέρι.
  11. 'Ιδια με πρίν, τραβώντας 6 φορές το δεξί χέρι, 6 το αριστερό.
  12. Εξάσκηση  τραβώντας το ένα χέρι και το άλλο κολλημένο στα πλευρά.
  13. Το ένα χέρι πίσω από την πλάτη το άλλο δουλεύει κανονικά.
  14. Φορώντας πέδιλα οι κολυμβητές εξασκούνται ,στην κίνηση  των χεριών.
  15. Ο κολυμβητής εξασκείται στα χέρια κρόουλ χτυπώντας τα πόδια του  όπως στην πεταλούδα.
  16. Όπως πρίν κάνοντας πόδια προσθίου και χέρια κρόουλ.(Δύσκολες οι δύο τελευταίες ασκήσεις για αρχάριους)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Η αναπνοή  μπαίνει σαν στοιχείο στις ασκήσεις ,από τα  πρώτα στάδια και διδάσκεται ταυτόχρονα.
Παρακάτω  ακολουθεί  ανάλυση του μηχανισμού της αναπνοής.





                                     ΑΝΑΠΝΟΗ





Ο κολυμβητής θα πρέπει να συγχρονίζει την εισπνοή με την εκπνοή 
και με την ρυθμική εναλλαγή των χεριών.Παρατηρούμε τους εξής τρόπους στον τρόπο αναπνοής: 
  • Μια αναπνοή ανά κύκλο χεριών απο την ίδια πλευρά.
  • Μια αναπνοή κάθε δύο κύκλους χεριών από την ίδια πλευρά.
  • Μια αναπνοή κάθε 2,3,4,5,6 κύκλους χεριών από την ίδια πλευρά. 
  • Μια αναπνοή εναλλάξ κάθε1 1/2,2 1/2,3 ½ ή και περισσότερους κύκλους χεριών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Σε ζυγό αριθμό χεριών 2,4,6 το κεφάλι βγαίνει από την ίδια πλευρά, ενώ σε μονό αριθμό χεριών (όχι κύκλο χεριών) το κεφάλι βγαίνει εναλλάξ.Στα πρώτα στάδια εκμάθησης διδάσκουμε τον ασκούμενο να βγάζει το κεφάλι εναλλάξ αριστερά –δεξιά,και όταν ο αθλητής φτάσει σε ένα επίπεδο επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο αναπνοής ,ανάλογα  πάντα με το αγώνισμα που κολυμπάει (50,100,200,κ.τλ.),και τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του και τον τρόπο που έχει δουλέψει στην προπόνηση.
Η εκμάθηση της αναπνοής ξεκινάει από τα πρώτα στάδια διδασκαλίας και ταυτόχρονα με την εργασία ποδιών, εργασία χεριών μέχρι τον συγχρονισμό ολόκληρου του στυλ.
Εδώ γίνεται μνεία στον μηχανισμό της αναπνοής.
Παρατηρείται λοιπόν ,στις μεγάλες αποστάσεις  οι κολυμβητές να αναπνέουν σε μικρούς κύκλους χεριών,όπως αναπνοή ανά ένα ή δύο κύκλους  χεριών από την ίδια πλευρά (ζυγός αριθμός χεριών) καθώς επίσης και 1 ½  κύκλου ενλλάξ(μονός αριθμός χεριών).

                               ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ:

Η εισπνοή  γίνεται  από  το στόμα (κατά ¾ και από την μύτη ¼ ) και σε ένα αυλάκι που αφήνει το κεφάλι,οπότε είναι εύκολο να ελευθεωθεί το στόμα.
Αρχίζει την στιγμή που το χέρι τελειώνει την φάση της ώθησης και βρίσκεται πάνω από το νερό και είναι έτοιμο να κινηθεί , λυγισμένο στον αγκώνα  μπροστά .
Η εισπνοή είναι σύντομη  και η ποσότητα του  αέρα δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.Χρειάζεται ο κολυμβητής τόσο αέρα ώστε να κάνει μια-δυο χεριές.Μια  μεγάλη εισπνοή  σε ποσότητα  αέρα,δεν φέρνει παραπάνω αύξηση οξυγόνου στο αίμα.Αντίθετα μια μεγάλη εισπνοή είναι κουραστική για τους αναπνευστικούς μύες.
Κάθε κολυμβητής θα πρέπει  να βρεί την ποσότητα αέρα που χρειάζεται να  
πάρει.Στους αρχάριους λέμε συνήθως παίρνουμε μια «μπουκιά αέρα» εννοώντας όχι υπερβολικά μεγάλη εισπνοή.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην κίνηση της κεφαλής που πρέπει να περιστραφεί.Το σήκωμα της κεφαλής θα αντιδράσει αρνητικά και θα βυθιστούν τα πόδια.(Νεύτωνας-νόμος ,δράση-αντίδραση).
Η εισπνοή τελειώνει  όταν το πρόσωπο βυθιστεί με την στροφή μέσα στο νερό,οπότε αρχίζει και η εκπνοή.
Η εκπνοή γίνεται από το στόμα και την μύτη.Θα πρέπει να γίνει ήρεμα και όχι δυνατά,βγάζοντας όλο τον αέρα απότομα.Διαρκεί εύλογα περισσότερο από την εισπνοή.
Συνήθως λίγο πρίν ελευθερωθεί και πάλι το στόμα για την εισπνοή,οι κολυμβητές κρατούν λίγο αέρα για να διώξουν με ένα δυνατό  φύσημα το νερό που μένει στη μύτη και το στόμα ,ελευθερώνοντας έτσι τους αναπνευστικούς οδούς για την νέα εισπνοή.




       ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ  ΑΝΑΠΝΟΗ


  1. Ακουμπώντας τις παλάμες στην ρηχή πισίνα εξασκείται στην αναπνοή.
  2. Ώθηση από το τοίχωμα με τα χέρια μπροστά εξάσκηση αναπνοής.
  3. Στο ρηχό μέρος της πισίνας ο κολυμβητής έχοντας τα χέρια πίσω στην πλάτη του και το πρόσωπο μέσα στο νερό εξασκείται στην αναπνοή στρέφοντας το κεφάλι,αριστερά-δεξιά.
  4. Στη ρηχή πισίνα ακουμπώντας την πλάτη στο τοίχωμα εξάσκηση χεριών κρόουλ και αναπνοής.
  5. Με βοηθό που τραβάει τον ασκούμενο από τα χέρια μαθαίνει την αναπνοή.
  6. Βαδίζουν στο ρηχό μέρος της πισίνας και ασκούνται στα χέρια κρόουλ και αναπνοή.
  7. Στην υπερχείλιση ο κολυμβητής τοποθετώντας τα πόδια του εξασκείται στα χέρια κρόουλ και αναπνοή.
  8. Με σανίδα πλεύσης εξάσκηση στα πόδια κρόουλ και αναπνοή.
  9. Όπως πρίν αλλά ο ασκούμενος τώρα δουλεύει και το ένα χέρι κρόουλ και στην συνέχεια κάνει το ίδιο και με το άλλο χέρι.
  10. Με βοηθό που κρατάει τον ασκούμενο από τα πόδια,ο ασκούμενος εξασκείται στα χέρια κρόουλ και αναπνοή.
  11. Ο κολυμβητής με βαρελάκι στα πόδια δουλεύει αναπνοή σε συνεργασία με τα χέρια.(Χρησιμοποιώντας πέδιλα,εξασκείται χέρια κρόουλ και αναπνοή.)
  12. Ίδια με πρίν αλλά τώρα με σανίδα πλεύσης στα πόδια.





                                   ΡΟΛΑΡΙΣΜΑ


Το  σώμα  γυρνάει (ρολάρει) 35°-45° μοίρες σε κάθε πλευρά ανά κύκλο χεριών.Παρατηρείται ο κολυμβητής να γυρνάει περισσότερο στην πλευρά από την οποία αναπνέει.Όσο μεγαλύτερη είναι η ευλυγισία του ώμου τόσο πιο περιορισμένο είναι το ρολάρισμα.Το ρολάρισμα χρειάζεται προσοχή ώστε να γίνεται στον επιμήκη άξονα,σαν μια φυσική αντίδραση στα άλλα μέρη του χτυπήματος.
Δεν θα πρέπει οι κολυμβητής να δισάσκεται να κολυμπά σε επίπεδη θέση,αλλά να τον αφήνουμε να ρολάρει σύγχρονα στους ώμους,τον κορμό, και τα ισχία.
Ο Ολυμπιονίκης,Mark Spitz(Μόναχο 1972-7 χρυσά)σε κινηματογράφηση που έγινε έδειξε μια μετακίνηση (ρολάρισμα) τόσο των ώμων όσο και των ισχίων.


ΤΟ ΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΒΟΗΘΑΕΙ:

  • Να εφαρμόζει ο κολυμβητής τη δύναμη κοντά και κατά μήκος του επιμήκη άξονα του σώματος.
  • Να γίνεται η επαναφορά,έξω από το νερό ,με τον αγκώνα ψηλά και την παλάμη κοντά στον επιμήκη άξονα,αποφεύγοντας έτσι να δημιουργηθεί αντίσταση.
  • Να διευκολύνεται η εισπνοή.
  • Την εργασία των ποδιών,κατά την φάση που το χέρι αφήνει το νερό για την επαναφορά,να γίνεται διαγώνια μειώνοντας έτσι την περιστροφική επίδραση των χεριών.
  • Όσο αυξάνεται η ταχύτητα του κολυμβητή τόσο μειώνεται το ρολάρισμα.




       ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ    ΧΕΡΙΩΝ-ΠΟΔΙΩΝ     ΑΝΑΠΝΟΗΣ 
  



Με τον συντονισμό χεριών,ποδιών, αναπνοής ,εννοούμε την όσο γίνεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους,για ένα αποδοτικότερο αποτέλεσμα.Ότι συμβαίνει στους δρομείς του στίβου οι οποίοι προσπαθούν με την κίνηση των  χεριών να συνεργαστούν και να ισορροπήσουν την κίνηση των ποδιών,το ίδιο συμβαίνει και στο κρόουλ.Παρατηρούμαι λοιπόν,μια προσπάθεια των ποδιών να εργάζονται αρμονικά για την αποδοτικότερη εργασία των χεριών.
 Συγχρονισμός ενός κύκλου χεριών με έξη χτυπήματα των ποδιών (1:6) 

Στην τεχνική παρατηρείται ένα μακρύ τράβηγμα του χεριού κι ένα εμφανές πιάσιμο του νερού (υπέρθεση βραχιόνων).Χρησιμοποιείται κυρίως από τους κολυμβητές μικρών αποστάσεων (ταχύτητες 50,100,200 μ.)που διαθέτουν πλούσια σωματικά προσόντα και μεγάλη κινητικότητα στους ώμους.
Κολυμβητές παγκοσμίου κλάσεως,κολυμπούν με συχνότητα 42 έως 75 κύκλους χεριών ανά λεπτό.Ο ρυθμός των έξη χτυπημάτων ανά κύκλο χεριών κρίνεται ασύμφορος για τα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων.
Εξαρτάται κύρια από την τεχνική του κολυμβητή ,την απόσταση του αγωνίσματος και τη σωματική κατασκευή του κάθε κολυμβητή.
Μεγάλοι Ολυμπιονίκες χρησιμοποιούσαν αυτό τον τρόπο χτυπήματος ποδιών ανά κύκλο χεριών,οι:Mark Spitz,Kornelia Ender,Jim Montogomery κ.α.
Συγχρονισμός δύο χτυπημάτων ποδιών ανά κύκλο χεριών  (2:1)

Ο τρόπος αυτός χτυπήματος των ποδιών συναντάται σε μικρό ποσοστό κολυμβητών περίπου 10-20% .Δεν είναι ο τρόπος αυτός χτυπήματος αποδοτικός σε όλους τους κολυμβητές.Σε μερικούς είναι πολύ αποδοτικός και το σωστό είναι να εξασκούνται σε αυτόν.Χρησιμοποιείται κυρίως απ κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων 400 μ. και άνω.
Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το χτύπημα θα πρέπει να διαθέτουν πολύ δύναμη στα χέρια.Το τράβηγμα είναι συνεχές και πολύ δυνατό.Το πιάσιμο είναι σύντομο διότι σε άλλη περίπτωση θα έφερνε ένα βούλιαγμα του σώματος του κολυμβητή ,δηλ.κακή ισορροπία.
Η συχνότητα των κινήσεων των χεριών σε σχέση με αυτή των έξη χτυπημάτων ,είναι ψηλότερη στους κολυμβητές των δύο χτυπημάτων για την ίδια απόσταση  ταχύτητας. Επειδή κύρια προωθητική πηγή είναι τα χέρια,ο κολυμβητής διατηρεί ένα χαμηλό ρυθμό στα πόδια για να μπορέσει η καρδιά να τροφοδοτήσει τα χέρια με περισσότερο αίμα.(J.Counsilman c.s.m.f.c.a.s.σελ.225-1977).

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΟΟΥΛ:

  www.masterswim.gr                           https://video.link/w/luFEb

                      ΣΤΡΟΦΕΣ  ΣΤΟ ΚΡΟΟΥΛ



ΑΠΛΗ ΣΤΡΟΦΗ (ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ)

Υπάρχει η απλή στροφή όπου ο κολυμβητής έρχεται στο τοίχωμα της πισίνας κι επιστρέφει αφού ωθήσει δυνατά με τα δύο του πόδια από αυτό.Στην στροφή του κρόουλ δεν υπάρχει σφάλμα ,αρκεί ο κολυμβητής να ακουμπήσει με οποιαδήποτε μέρος του σώματός του.Προτιμάται η επαφή του ενός χεριού για να μπορέσει έτσι να φέρει γρήγορα τα πόδια στο τοίχωμα για την ώθηση και την συνέχεια του αγωνίσματος.Κατά την στιγμή της ώθησης με τα πόδια,το κορμί με τα χέρια μπροστά και το κεφάλι μέσα σε αυτά, είναι τελείως τεντωμένο για ένα όσο το δυνατό υδροδυναμικό γίστρημα μακριά από το τοίχωμα.Στην συνέχεια τα πόδια αρχίζουν την εργασία τους και με ένα δυνατό τράβηγμα του ενός χεριού εξέρχεται ο κολυμβητής στην επιφάνεια για την συνέχιση του αγωνίσματος.

Συνηθισμένα λάθη των αρχαρίων στην απλή στροφή κρόουλ :
  • Δεν ωθούν ταυτόχρονα με τα δύο πόδια από το τοίχωμα.
  • Τοποθετούν τα πόδια βαθιά.
  • Η ώθηση από το τοίχωμα είναι μικρή με αποτέλεσμα την πρόωρη έξοδο από το νερό.
  • Απωθούν το τοίχωμα με το χέρι επαφής,που στη συνέχεια τους δυσκολεύει να ακουμπήσουν τα πόδια τους στο τοίχωμα.



ΣΑΛΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ –ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ

Μόλις το κεφάλι φτάσει σε απόσταση 1,50 έως 2,10 μέτρα από΄το τοίχωμα,αρχίζει το τελευταίο τράβηγμα με το χέρι.Το κεφάλι πέφτει μπροστά και τα πόδια συνήθως χτυπούν ταυτόχρονα (δελφινισμός),που οδηγεί τα ισχία ψηλά στο νερό.
Ρίχνοντας το κεφάλι μπροστά ο κολυμβητής,δημιουργείται μια αντίσταση και λόγω της αδράνειας τα πόδια πλησιάζουν γρήγορα προς το τοίχωμα.
Σε αυτή την φάση τα πόδια πρέπει να μείνουν όσο γίνεται τεντωμένα ,ενώ τα χέρια βοηθούν στην όλη προσπάθεια πιέζοντας οι παλάμες προς τα κάτω.
Μόλις τα πόδια βρεθούν σχεδόν έξω από το νερό, συσπειρώνονται και με μια στροφή του κεφαλιού, των ώμων και του κορμού τοποθετούνται τα πέλματα στο τοίχωμα της πισίνας.Ο κολυμβητής βρίσκεται σε μια πλάγια θέση και τα χέρια του προοδευτικά τεντώνουν μπροστά έχοντας το κεφάλι ανάμεσά τους.
Στην συνέχεια τα πόδια τεντώνουν ωθώντας  τον κολυμβητή μπροστά και με τα χέρια τελείως τεντωμένα και τις παλάμες τη μια πάνω στην άλλη .
Η ώθηση τελειώνει με ένα δυνατό σπρώξιμο των σφυρών.


Γλιστρώντας μακριά από τον τοίχο και χρησιμοποιώντας σαν τιμόνι το κεφάλι με τα χέρια,μετά από μερικά χτυπήματα των ποδιών και με ένα δυνατό τράβηγμα του ενός χεριού,έρχεται ο κολυμβητής στην επιφάνεια για να συνεχίσει τον αγώνα.
Σχεδόν όλοι οι κολυμβητές του κρόολ χρησιμοποιούν για το γύσισμά τους 
την στροφή αυτή.Είναι σημαντικό ο κολυμβητής να μπορεί να γυρίζει από το τοίχωμα με μεγάλη ταχύτητα και σε ελάχιστο χρόνο.Δεν είναι λίγοι οι κολυμβητές που οφείλουν τις επιτυχίες τους στις άριστες στροφές που κάνουν.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ:
Αυτή να αρχίζει μακριά από το τοίχωμα της πισίνας. 
Τα πόδια να μην λυγίζουν αμέσως μετά το «ρίξιμο» του κεφαλιού.
Ο ελιγμός στο τελευταίο μέρος της στροφής να γίνεται με μεγάλη προσοχή.





                ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΣΤΡΟΦΕΣ 


Απλή  στροφή-Έξω από το νερό:
  • Ο κολυμβητής πιάνει με το ένα χέρι στον τοίχο και μετά γυρίζει από την πλευρά του χεριού και τοποθετεί το ένα  του πόδι.Στη συνέχεια τεντώνει τα χέρια μπροστά και ακολουθεί το σπρώξιμο με το πόδι που βρίσκεται στον τοίχο.
Απλή στροφή –Μέσα στο νερό:
  • Ο κολυμβητής πιάνει με το χέρι του από την υπερχείλιση και αυτό τον βοηθάει να τοποθετήσει από την πλευρά του χεριού τα πόδια του. Μετά ακολουθεί το τέντωμα των χεριών και των ποδιών και με ένα μικρό γλίστρημα ο κολυμβητής οδηγείται στην επιφάνεια.
  • Εκτελεί από το τοίχωμα κανονικά την απλή στροφή.
Σάλτο μπροστά-Κυβίστηση
Έξω από το νερό:
  • Πάνω σε στρώμα γυμναστικής ο ασκούμενος εξασκείται στην κυβίστηση.
  • Κοντά στον τοίχο,με την βοήθεια προπονητή εξασκείται στην τοποθέτηση ποδιών από την κυβίστηση.
  • Ίδια με πρίν,δίνοντας έμφαση και στον ελιγμό.Δηλαδή το γύρισμα του κεφαλιού ,των ώμων και του κορμού.
  • Μέσα στο νερό:
  • Στην  πισίνα εκμάθησης  ωθώντας από τον  πυθμένα  πιάνει  τα γόνατά του και κάνει κυβιστήσεις μέσα στο νερό.
  • Το ίδιο με πρίν αλλά τώρα  από το κράσπεδο της πισίνας.
  • Πιάνοντας τον πλωτήρα ρίχνει το κεφάλι μπροστά και κάτω κάνοντας εξάσκηση στην κυβίστηση.
  • Πλησιάζοντας το τοίχωμα ο κολυμβητής κάνει κυβίστηση και τοποθετεί τα πέλματα στο τοίχωμα.Στη συνέχεια ωθεί με τα πέλματα για να γλιστρήσει σε ύπτια θέση.
  • Όπως η προηγούμενη αλλά τώρα προσπαθεί να κάνει και τον ελιγμό προς το τέλος της κυβίστησης λίγο πριν ακουμπήσουν τα πόδια στο τοίχωμα.
  • Εκτέλεση της κυβίστησης σε μορφή αγώνα .


                        ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΚΡΟΟΥΛ




Απλή εκκίνηση(conventional start)
Εκκίνηση με λαβή από τον βατήρα (Grab start)

ΑΠΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ:

Στο «Λάβετε θέσεις» έρχονται τα πόδια και γαντζώνουν στο μπροστινό μέρος του βατήρα. Το βάρος  του σώματος πέφτει μπροστά στα δάχτυλα των ποδιών.για να μπορέσει ο κολυβητής να φέρει το κέντρο βάρους του σώματος μπροστά.
Με το σήμα της εκκίνησης (πυροβολισμός,σφυρίχτρα) αρχίζει  να τραβάει ο κολυμβητής τα χέρια προς τα πίσω έξω και πάνω.Το κεφάλι 
πέφτει μπροστά και ο κολυμβητής ωθεί τον βατήρα με τις άκρες των ποδιών.Το κέντρο βάρους μεταφέρεται μπροστά και η ισορροπία αρχίζει να χάνεται.Στο σημείο αυτό γίνεται μια εισπνοή.Ο κολυμβητής με τελείως τεντωμένα χέρια,κινεί μαζί χέρια και κεφάλι προς τα μπρός.Τα χέρια σταματούν σε μια θέση που να σχηματίζουν με την επιφάνεια του νερού περίπου 45° μοιρών.Με το σταμάτημα των χεριών λόγω αδράνειας δημιουργείται μια ορμή,που μεταφέρεται στο υπόλοιπο κορμί,λόγω του 3ου νόμου του Νεύτωνα .
Μετά το τέλειο τέντωμα των ποδιών αρχίζει η είσοδος στο νερό με όλο το σώμα,πόδια και χέρια σε τέλεια έκταση.
Η γωνία εισόδου πρέπει να είναι γύρω στις 10°-20° μοίρες.
Λίγο μετά την είσοδο αρχίζουν τα πόδια την εργασία τους και με ένα δυνατό τράβηγμα του ενός χεριού ο κολυμβητής εξέρχεται από το νερό κι έτσι ολοκληρώνεται η εκκίνηση.
Η έξοδος από το νερό μετά από μια καλή εκκίνηση,γύρω στα 7-8 μέτρα από τον βατήρα εκκίνησης,είναι μια ιδανική έξοδος που θα δώσει στον κολυμβητή ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της κούρσας.
Πολλοί πιστεύουν πως θα είναι καλό βγαίνοντας από το νερό να μην εισπνεύσουν αμέσως προτού κολυμπήσουν μερικούς κύκλους χεριών με το κεφάλι μέσα στο νερό ,πετυχαίνοντας έτσι  ένα γρήγορο ξεκίνημα.



ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΛΑΒΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΒΑΤΗΡΑ (Grab-Start):




Η εκκίνηση με λαβή από τον βατήρα μπροστά,που λέγεται διεθνώς «Grab-Start»,μετά από πειραματισμούς αποδείχτηκε πιο γρήγορη από τις άλλες εκκινήσεις.Από test που έγιναν βρέθηκε  ότι η εκκίνηση αυτή είναι κατά  0,077  δευτερόλεπτα γρηγορότερη από την απλή.
Σημαντικές διαφορές στην φάση της αιώρησης του σώματος σε σχέση με την απλή δεν υπάρχουν.
Η ιδιομορφία της εκκίνησης αυτής είναι η τοποθέτηση του κολυμβητή  πάνω στον βατήρα.Τα γόνατα λυγίζουν τόσο,ώστε να επιστρέψουν στον κολυμβητή να κάνει λαβή (γαντζωθεί)από το μπροστινό μέρος του βατήρα.Το βάρος του κολυμβητή  δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάνω στις άκρες των δαχτύλων.
Με το σήμα (πιστόλι ή σφυρίχτρα),ο κολυμβητής τραβάει προς τα κάτω με τα χέρια το κορμί του.Στη συνέχεια έρχεται το σώμα μπροστά και το βάρος μεταφέρεται στα δάχτυλα των ποδιών.Όταν το κεφάλι φτάσει στο χαμηλότερο σημείο γίνεται μια εισπνοή τη στιγμή της εκτίναξης.
Χρειάζεται προσοχή στο σημείο αυτό να μην βιαστεί ο κολυμβητής να φύγει νωρίτερα, γιατί έτσι θα οδηγηθεί σε μια ψηλή τροχιά,με αποτέλεσμα  να χαθούν τα πλεονεκτήματα από την εκκίνηση.
Το σώμα ολόκληρο συσπάται και σαν ελάτηριο πετάγεται σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια του νερού.Τα δάχτυλα σπρώχνουν το μπροστινό τμήμα του βατήρα ενώ τα γόνατα από μια θέση 90° μοιρών (κνήμες-μηροί) τεντώνουν.





Το σώμα του κολυμβητή με το κεφάλι,σε μια ψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα και σε μια γωνία 45° μοιρών σε σχέση με την επιφάνεια του νερού τα χέρια,τεντώνουν τα πόδια και με τα χέρια στην προέκταση του υπόλοιπου σώματος,δίνουν την κατάλληλη θέση για μια σωστή είσοδο στο νερό.
Η γωνία εισόδου είναι περίπου  10°-20° μοίρες.
Η είσοδος γίνεται πρώτα με τα δάχτυλα και στη συνέχεια γλιστράει και το υπόλοιπο σώμα στο σημείο που τα χέρια ανοίγουν μια «τρύπα» στο νερό.
Ο κολυμβητής για λίγο γλιστράει κάτω από την επιφάνεια του νερού κι με την εργασία των ποδιών να αρχίζουν λίγο μετά την είσοδο,το ένα χέρι αρχίζει το τράβηγμα για να οδηγηθεί ο κολυμβητής γρήγορα και δυνατά στην επιφάνεια του νερού.
Παραλλαγή της παραπάνω εκκίνησης είναι αυτή με λαβή χεριών από τα πλάγια του βατήρα.





  www.masterswim.gr https://video.link/w/syFEb


                    ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΚΙΝΗΣΕΩΝ



ΕΞΩ ΑΠO  ΤΟ ΝΕΡΟ:
  • Οι κολυμβητές πρέπει να μάθουν  να «γατζώνουν»  τα δάχτυλα  των ποδιών τους στον βατήρα εκκίνησης. Εξασκούνται στο κράσπεδο της  πισίνας, σε σκαλοπάτι ,στον βατήρα εκκίνησης.
  • Γίνονται ασκήσεις στο έδαφος, σε βατήρα  ενόργανης,  για να μάθουν οι κολυμβητές την κίνηση των χεριών.
  • Ασκήσεις για να μάθουν την ώθηση των ποδιών και στη συνέχεια ασκήσεις για συνεργασία χεριών ποδιών.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:
  • Στα σκαλοπάτια ή το κράσπεδο της πισίνας τοποθετεί τα πόδια του ο κολυμβητής .Με ώθηση που δίνεται από τα πόδια και κατεύθυνση προς τα  πάνω, πέφτει στο νερό με τα πόδια τελείως τεντωμένα.
  • Στο κράσπεδο ή πάνω στον βατήρα ο κολυμβητής σε πρηνή θέση και έχοντας τα χέρια τελείως τεντωμένα ,γλιστράει μέσα στο νερό.
  • Από τη γονατιστή θέση ο κολυμβητής και τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι σκύβει στο νερό και γλιστράει σε αυτό.
  • Από την όρθια θέση και το ένα πόδι να πιάνει στο κράσπεδο και το άλλο στην προέκταση του κορμιού ψηλά ωθεί με το μπροστινό και γλιστράει στο νερό.

  • Από τα σκαλοπάτια της πισίνας ώθηση των ποδιών και με τεντωμένα χέρια είσοδος στο νερό και γλίστρημα.
  • Ο κολυμβητής τρέχει και τελείως τεντωμένος πέφτει και γλιστράει στο νερό.
  • Καθισμένος στο κράσπεδο και πατώντας στην υπερχείλιση ωθεί με τα πόδια και προσπαθεί να περάσει μέσα από ένα στεφάνι που κρατάει κάποιος συναθλητής του.
  • Με βοηθό που κρατάει μια ράβδο,ο κολυμβητής προσπαθεί να περάσει πάνω από την ράβδο πετυχαίνοντας έτσι ένα μακρινό άλμα για μια σωστή εκκίνηση.(Ίδια άσκηση και με στεφάνι.)







ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Η Διδασκαλία της ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ» ΜΙΧΑΛΗ  ΣΑΜΠΑΝΗ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ –James E. Counsilman
Σημειώσεις κολύμβησης Crawl(Ειδικότητα κολύμβησης 1987-1989 Δ.Π.ΘΡΑΚΗΣ-Καθηγητής Π.Γρηγορόπουλος)
Σημειώσεις κολύμβησης –προσωπικές εμπειρίες(Κ.Φ.Α.-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ  Β.Λ. ΜΠΟΛΟΦΗΣ)
Σημειώσεις κολύμβησης Crawl –Ι.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ –ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-Δ.Π.Θ. 1985-1989)
GOOGLE-IMAGES SWIMMING
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ