ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Η ιστορία του ποδοσφαίρου - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr




ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΜΕ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

                  ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΜΕ!

                                                ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

      ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ      


Ιστορία του ποδοσφαίρου - ppt κατέβασμα

                                                                       
Eίναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των σπορ και οι φίλοι του απλώνονται σε κάθε γωνιά    της γής. Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της ιστορίας αφού Έλληνες, Κινέζοι,
Αιγύπτιοι, Ιάπωνες, Βρετανοί και Ρωμαίοι έπαιζαν στην αρχαιότητα ένα είδος παιχνιδιού που μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
 Τα παιχνίδια με μπάλα στην αρχαία Ελλάδα τα ονόμαζαν σφαιρίσεις,δηλαδή παιχνίδια με την σφαίρα ,όπως ήταν η πιο γνωστή ονομασία της μπάλας την εποχή εκείνη.Οι μπάλες τότε ήταν διαφόρων ειδών όπως:μπάλες με εξωτερικό περίβλημα από δέρμα ή από ύφασμα και παραγεμισμένες με αλογότριχες ,πούπουλα πουλιών ή και με μαλλί προβάτου,μπάλες από ξύλο πηλό ή και χόρτα,χρωματιστές και διακοσμημένες με γεωμετρικά σχέδια.Τα συνήθη παιχνίδια που παίζαν στην αρχαία Ελλάδα και τα συναντούμε σε γραπτές πηγές,τοιχογραφίες,εικόνες και παραστάσεις σε αγγεία είναι τα εξής:η φαινίνδα,το κερητίζειν,η ουρανία,το αρπαστόν,και ο επίσκυρος που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό ποδόσφαιρο.Λέγεται επίσης ότι την μπάλα με την σημερινή της μορφή την έφεραν οι Ισπανοί την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων σε ένα ταξίδι τους στο Μεξικό .Εκεί αντίκρισαν για πρώτη φορά μια μπάλα φτιαγμένη από καουτσούκ να αναπηδά.Όταν λοιπόν γύρισαν πίσω στην Ισπανία έφεραν μαζί τους μπάλες αλλά και ικανούς και επιδέξιους παίκτες του παιχνιδιού που έπαιζαν με την μπάλα αυτή .Είναι το γνωστό μας ποδόσφαιρο.
Ένα παιχνίδι που ονομαζόταν "tsu'chu",παιζόταν σην Κίνα,με δερμάτινη μπάλα που ήταν γεμισμένα από φτερά και τρίχες,Παρόμοιο παιχνίδι στην Ιαπωνία ήταν το "kemari",το οποίο παίζεται και σήμερα.Οι παίκτες  έπρεπε  να πασάρουν την μπάλα μεταξύ τους σε ένα σχετικά μικρό χώρο,προσπαθώντας να μην την αφήσουν να χτυπήσει στο έδαφος.
Από ένα παρόμοιο παιχνίδι που άκμασε στην Μεγάλη Βρετανία από τον 8ο έως τον 19ο αιώνα,  πήρε την  μορφή  του το σημερινό ποδόσφαιρο.
Στις αρχές του 19ου αιώνα ,στην Αγγλία το ποδόσφαιρο ,θεσμοθετήθηκε ,ιδιαίτερα στα καλά δημόσια σχολεία.Πολύ σύντομα έχουμε εξάπλωση σε όλα τα δημόσια σχολεία,όταν αντιλήφθηκαν ότι το παιχνίδι μεταξύ των ομάδων μπορεί  να αναπτύξει ψυχικές αρετές ,όπως  πίστη,ανιδιοτέλεια,συνεργασία,ομαδικό  πνεύμα και σεβασμό.Το ποδόσφαιρο έγινε αναπόσπαστο   κομμάτι   του σχολικού   προγράμματος   σπουδών και   η   συμμετοχή υποχρεωτική.Το 1848 στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία να θεσπιστούν κανόνες που θα γίνονται αποδεκτοί σε όλους.
Στην Αγγλία το 1863 ιδρύθηκε η πρώτη  Εθνική  Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.Οι  Άγγλοι 
ναυτικοί   συνετέλεσαν ώστε το  ποδόσφαιρο να διαδοθεί σε  όλα τα μήκη  και τα πλάτη της γης. Το  1904  ιδρύθηκε στο Παρίσι η  Διεθνής  Ποδοσφαιρική  Ομοσπονδία (FIFA).
Στην    Ελλάδα  ο   πρώτος  αγώνας   ποδοσφαίρου έγινε    το 1866    στην   Κέρκυρα.  Η   Ελληνική Ποδοσφαιρική    Ομοσπονδία  ιδρύθηκε το 1926  και  έγινε μέλος της  FIFA  το  1927.
Στους   Ολυμπιακούς  Αγώνες της περιόδου 1896-1904  το  ποδόσφαιρο ήταν άθλημα επίδειξης .Για τους    Ολυμπιακούς   από  το 1908  έως το  1928, το Ολυμπιακό Τουρνουά ποδοσφαίρου δίκαια  θεωρείται ως παγκόσμιο  πρωτάθλημα ,καθώς το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο  το 1930 στην Ουρουγουάη ,η οποία το κέρδισε κιόλας.Το γυναικείο Ολυμπιακό τουρνουά    ποδοσφαίρου  έκανε  την εμφάνισή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 στην Ατλάντα.Η  πρώτη εμφάνιση  του γυναικείου  ποδοσφαίρου έγινε στα  Κνέζικα σχολεία το 1920,όπου το  ποδόσφαιρο για τα κορίτσια ,προστέθηκε στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα.
                  ΒΑΣΙΚΟΙ   ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ :Το μήκος του γηπέδου είναι από 90-120 μέτρα ,και το πλάτος από 45-90 μέτρα.Οι γραμμές πάνω στις οποίες βρίσκονται τα τέρματα ονομάζονται γραμμές τέρματος ,ενώ οι παράλληλες ονομάζονται πλάγιες. Μία κεντρική γραμμή χωρίζει το γήπεδο σε δύο μισά και ένας  κεντρικός  κύκλος με  ακτίνα 9,15 περιβάλλει το κεντρικό σημείο του γηπέδου(σέντρα).
ΕΣΤΙΕΣ:Στο  κέντρο της κάθε  γραμμής τέρματος τοποθετείται το τέρμα (εστία) με διαστάσεις :2,44 μέτρα ύψος και 7,32 μέτρα πλάτος.Ένας γωνιακός  χώρος με ακτίνα 1 μέτρο σχεδιάζεται σε κάθε  γωνία του γηπέδου,και από εκεί εκτελούνται τα γωνιακά λακτίσματα (κόρνερ).
ΜΠΑΛΑ:Η  επίσημη μπάλα ποδοσφαίρου είναι φτιαγμένη από δέρμα ή άλλα εγκεκριμένα υλικά.Έχει περιφέρεια 68-70 εκατοστά και ζυγίζει από  410-450 γραμμάρια.ΠΑΙΚΤΕΣ:Η  κάθε ομάδα αποτελείται από 18 παίκτες εκ των οποίων οι 11  είναι οι βασικοί και 7 αναπληρωματικοί.Ο  προπονητής μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν αλλαγές έως 3 παίκτες το πολύ(3 αλλαγές).ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Επιβλέπει τον αγώνα,παρακολουθεί το χρονόμετρο και έχει απόλυτη εξουσία μέσα στο αγωνιστικό χώρο.Μαζί με τους επόπτες γραμμών επιβάλλει  τους κανονισμούς .Ένας τέταρτος διαιτητής βρίσκεται εκτός γηπέδου  και  ρυθμίζει οτιδήποτε συνδέει το κυρίως παιχνίδι με άτομα, ενέργειες   και   συμπεριφορές  που προέρχονται έξω από το το γήπεδο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΑΓΩΝΑ:Ο  αγώνας διαρκεί δύο ίσες χρονικές περιόδους (ημίχρονα) διάρκειας 45 λεπτών.Οι παίκτες δικαιούνται μια διακοπή 15 λεπτών για ανάπαυση στο ημίχρονο.
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:Το  παιχνίδι  ξεκινάει με την σέντρα(εναρκτήριο λάκτισμα) που εκτελείται στο κέντρο του γηπέδου για να αρχίσει το παιχνίδι.Με τον ίδιο τρόπο ξεκινάει και το δεύτερο ημίχρονο,όπως επίσης και μετά από επίτευξη τέρματος. 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΟΣ:Οι επιτιθέμενοι δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον τερματοφύλακα μέσα σε αυτή την περιοχή.
ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΝΑΛΤΙ;Βρίσκεται στα 11 μέτρα από το κέντρο της γραμμής τέρματος,και υπάρχει σημείο χαρακτηριστικό όπου πρέπει να στηθεί η μπάλα.Όταν οι αμυντικοί κάνουν κάποια παράβαση με σκοπό να αποτρέψουν το γκολ αντικανονικά  τότε ο διαιτητής δείχνει το σημείο πέναλτι.Ανατροπή μέσα στην περιοχή κλώτσημα, κράτημα ή επαφή με το χέρι από αμυντικό με σκοπό να αποτρέψει το γκολ σφυρίζεται πέναλτι από τον διαιτητή.
ΠΛΑΓΙΟ ΑΟΥΤ(ΑΡΑΟΥΤ):Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή θεωρείται πλάγιο άουτ και επαναφέρεται στον αγώνα από παίκτη της ομάδας που το κέρδισε.Ο παίκτης κρατά την μπάλα με τα δύο χέρια και την ρίχνει από πίσω και πάνω από το κεφάλι,χωρίς τα πόδια να αφήνουν το έδαφος.
ΕΠΙΤΕΥΞΗ  ΤΕΡΜΑΤΟΣ: Τέρμα     επιτυγχάνεται  όταν η μπάλα περνά εξολοκλήρου την γραμμή τέρματος,μεταξύ των κάθετων δοκαριών και κάτω από το οριζόντιο δοκάρι,υπό τον όρο ότι δεν έχει  σπρωχτεί η χτυπηθεί σκόπιμα με το χέρι ή το μπράτσο ενός παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας,
ΦΑΟΥΛ: Έμμεσο φάουλ από την εκτέλεση του οποίου δεν μπορεί να σημειωθεί απευθείας γκολ σε βάρος της αντίπαλης ομάδας (πρέπει μετά την εκτέλεση να ακουμπήσει και ένας άλλος παίκτης την μπάλα).Άμεσο φάουλ από την εκτέλεση του οποίου μπορεί να σημειωθεί απευθείας γκολ χωρίς να μεσολαβήσει άλλη επαφή.
ΠΟΙΝΕΣΑνάλογα την παράβαση ο διαιτητής επιδεικνύει κίτρινη κάρτα σαν παρατήρηση και  κόκκινη κατά την οποία ο παίκτης οδηγείται σε αποβολή από το παιχνίδι.
                              

                          ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  •         ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Α,Β,Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υ.Ε.Π.Θ.  Π.Ι.                           .
  •         ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Ο.Ε.Ο.Α.Α. 2004.
  •         ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Υ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι.
  •        ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ- Γ.ΔΟΓΑΝΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ         Τ.Ε.Φ.Α.Α.  Α.Π.Θ.

                 


Η ιστορία του ποδοσφαίρου - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr





Μαθήματα διοίκησης για το ποδόσφαιρο – EuroKerdos Magazine






Ελλάδα-Πορτογαλία: Στις 4 Ιουλίου στη Ριζούπολη η αναβίωση του ...



Σαν σήμερα η Ελλάδα «τρέλανε» την Ευρώπη: Το ΕΠΟΣ του Euro 2004 ...


Ηταν 4 Ιουλίου όταν η Ελλάδα πέταξε στoυς ουρανούς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ