ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

         


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ-ΒΟΛΛΕΥ


           
        ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ  ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ!

                                              ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.

Το  Βόλλευ  γεννήθηκε το 1895 στην Αμερική  και συγκεκριμένα στο Σπρίνγκφιλντ  της Μασσαχουσέτης σε παράρτημα της  Χ.Α.Ν.


9 Φεβρουαρίου 1895: Ο Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει το βόλεϊμπολ ...



Δημιουργός του ήταν ο  Γουίλιαμ Μόργκαν.Το πρώτο όνομα του παιχνιδιού ήταν "Μάϊονετ"(ονομασία από παιχνίδι Γάλλων ευγενών του 18ου αιώνα).Ο  Μόργκαν γεννήθηκε το 1870 ήταν αθλητής και προπονητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και επινόησε  το Βόλλευ στην προσπάθειά του να βρει ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι κατάλληλο για κλειστούς χώρους,χωρίς κίνδυνο τραυματισμών,που να εξασφαλίσει ταυτόχρονα τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης των παικτών  κατά την  χειμερινή περίοδο.Έτσι  του ήρθε η ιδέα να  υψώσει το δίχτυ του τέννις σε 1,83 μέτρα ύψος και να πετάξει την σαμπρέλα από μια μπάλα μπάσκετ  πάνω από το δίχτυ με σκοπό με χτυπήματα οι παίκτες να κρατήσουν την μπάλα ψηλά.Αυτό λοιπόν το  παιχνίδι ονόμασε "Μάίονετ".
Η  πρώτη  επίσημη  επίδειξη   νέου παιχνιδιού   έγινε το 1896 μπροστά σε πολλούς καθηγητές στην αθλητική σχολή της Χ.Α.Ν. 'Ηταν τόσος ο ενθουσιασμός που στην μία ομάδα συμμετείχε ο Δήμαρχος και στην άλλη ο αρχιπυροσβέστης του Χόλιοκ. Μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο κολλέγιο του Σπρίνγκφιλντ το 1891 ο  Τζέιμς Νέισμιθ είχε εφεύρει το μπάσκετ.Την σημερινή ονομασία την οφείλει στον καθηγητή Άλφρεντ Χάλστιντ, αυτός το ονόμασε volley-ball.Η ουσία του παιχνιδιού ήταν να διατηρηθεί στον αέρα περνώντας πάνω από το δίχτυ από τη μια πλευρά  του γηπέδου προς την άλλη.
Η πετοσφαίριση διαδόθηκε ταχύτατα ,ιδιαίτερα μέσω των παραρτημάτων της Χ.Α.Ν. σε όλο τον κόσμο ,ενώ στην Ευρώπη έγινε γνωστή στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου  από τους Αμερικανούς στρατιώτες.Πρώτη  η Γαλλία έφερε την πετοσφαίριση στην  Ευρώπη το 1917. Την πρώτη ειδική μπάλα κατασκεύασε η εταιρία Spalding  το 1900.
Τον  Απρίλη του 1947 με μεγάλες προσπάθειες ιδρύεται στο Παρίσι,η διεθνής ομοσπονδία πετοσφαίρισης  (F.I.V.B.),όπου διαμορφώθηκαν και οι πρώτοι διεθνείς κανονισμοί.Το  1961 αναγνωρίζεται  η πετοσφαίριση στην Αθήνα σαν Ολυμπιακό Άθλημα  για άνδρες και γυναίκες .
Η πετοσφαίριση  έγινε Ολυμπιακό άθλημα το 1964 στους αγώνες του Τόκυο,με συμμετοχή ανδρών και γυναικών.
Στην Ελλάδα την πετοσφαίριση την έφερε ο Πανιώνιος Γ.Σ. το φεύγοντας από την Σμύρνη.Ο πρώτος που δίδαξε πετοσφαίριση στην Ελλάδα  ήταν ο     γυμναστής   και προπονητής  του  Πανιωνίου  Γ.Σ. Αθανάσιος  Λευκαδίτης.Μετά τον Πανιώνιο  Γ.Σ  δημιουργήθηκαν ,ο Πανελλήνιος Γ.Σ.,και ο Εθνικός Γ.Σ. Μεταξύ του 1925 και 1929 συγκροτήθηκαν και άλλοι σύλλογοι ,όπως Νήαρ-ηστ,    Πειραϊκός κ.λ.π. Το 1949 γίνεται μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας.Το 1952 η Ελλάδα  δημιούργησε την πρώτη  Εθνική Ομάδα Ανδρών.Η Εθνική γυναικών δημιουργήθηκε το 1966.
Το 1970 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία  Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.Π.Ε.).Μέχρι τότε το άθλημα τελούσε υπό  την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Στη δεκαετία  του 1950-60 δημιουργήθηκαν τρεις βασικές σχολές που επηρέασαν θετικά την πορεία του αθλήματος.Η  Τσεχοσλοβάκικη,η Σοβιετική και η Ιαπωνική σχολή.
Πολύ  περιληπτικά    αναφέρω τα χαρακτηριστικά κάθε σχολής που    καθόρισαν   την πορεία του αθλήματος.
 ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ: Εισήγαγε το πίσω και το πλάγιο μπλονζόν.(πτώση με ρολάρισμα στους ώμους).
Το πάτημα στην επίθεση και το καρφί με μπαλιά δεύτερου χρόνου.
Το χτύπημα πρώτου χρόνου στην άνοδο της μπάλας κατά την επίθεση.
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΚΗ : Εισήγαγε  την διείσδυση πασαδόρου,την εφαρμογή του αμυντικού συστήματος με το 6 πίσω  και φυσικά,την εφαρμογή του ομαδικού μπλόκ και την επινόηση και ανάπτυξη της μανσέτας.
ΙΑΠΩΝΙΚΗ   ΣΧΟΛΗ : Επινόησε το πλάγιο κυματιστό σερβίς,το μπλονζόν με κύλισμα (Γιαπωνέζικο ρολό),το σύστημα σύνθεσης 5:1 και την ειδίκευση στις διάφορες ζώνες.Επίσης τελειοποίησε την μανσέτα και εισήγαγε το προσχεδιασμένο σύνθετο επιθετικό παιχνίδι.Αξίζει να πούμε ότι στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 ,η ομάδα της Ιαπωνίας πήρε το χρυσό μετάλλιο,και στον ημιτελικό εναντίον της Βουλγαρίας απέσπασε το πιο έντονο χειροκρότημα της ιστορίας της πετοσφαίρισης .Ένα χειροκρότημα που κράτησε σύμφωνα με χρονομέτρηση του Μπαρντολομέο  Μπάλντι  12 ολόκληρα λεπτά. Και αυτό από τους ψυχρούς γερμανούς φιλάθλους.
Μαζί με αυτές τις σχολές πρέπει να αναφέρουμε και τρεις μεταγενέστερες χρονικά Ευρωπαϊκές σχολές,που έφεραν στην πράξη λαμπρά αποτελέσματα.Η Βουλγάρικη, η Ανατολικογερμανική και η Πολωνική σχολή.

                             ΒΑΣΙΚΟΙ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ.
Ακρυλικό δάπεδο γηπέδου Volley - Simpraxis SPAU


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ.
Οι διαστάσεις του γηπέδου βόλεϊ ειναι 18Χ9 μέτρα.Η κεντρική γραμμή χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μέρη,επομένως η κάθε ομάδα κινείται μέσα σε 9Χ9 μέτρα.Στα 3 μέτρα από την κεντρική γραμμή υπάρχει η επιθετική γραμμή που ορίζει την επιθετική ζώνη. Απο την γραμμή των 3 μέτρων ως την τελική γραμμή ορίζεται η αμυντική ζώνη.Υπάρχουν όμως και κάποιες μορφές παιχνιδιού όπως το μίνι βόλεϊ που παίζεται σε γήπεδο 12Χ4,5 μέτρα  και με λιγότερους παίκτες (3Χ3).Επίσης υπάρχει το μπιτς βόλεϊ που παίζεται με 2Χ2 παίκτες,και θεωρείται τελείως ξεχωριστό άθλημα.
ΦΙΛΕΣ (ΔΙΧΤΥ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ).
Το δίχτυ βρίσκεται πάνω από την κεντρική γραμμή,έχει μήκος  9,5 μ. και πλάτος 1μ. με ύψος 2,43 για άνδρες και 2,24 για γυναίκες.Στις άκρες του και σε 9μ. απόσταση μεταξύ τους βρίσκονται οι αντένες , μήκους  1,80μ. (προεξέχουν 0,80 μ.πάνω από το φιλέ) και ορίζουν τα όρια του γηπέδου στον αέρα.Δεν  επιτρέπεται στους παίκτες να ακουμπήσουν το δίχτυ ,κατά την διάρκεια της αγωνιστικής φάσης.
ΜΠΑΛΑ. Η  μπάλα είναι κατασκευασμένη από μαλακό δέρμα ή  συνθετικό δέρμα μέσα στο οποίο υπάρχει σαμπρέλα από παρόμοιο υλικό.Το χρώμα της  πρέπει να είναι ομοιόμορφο ανοικτό ή συνδυασμός χρωμάτων. Μετά το 1996 η μπάλα είναι πολύχρωμη για χάρη της θεαματικότητας και αποτελείται απο 12 ομοιόμορφα κομμάτια ,σε συνδυασμό τριών χρωμάτων (κίτρινο,άσπρο,μπλέ).
Η περιφέρειά της είναι 65-67 εκατοστά και βάρος 260-280 γραμμάρια.
ΠΑΙΚΤΕΣ. Στην πετοσφαίριση κάθε ομάδα αποτελείται από 12 παίκτες (6 βασικούς και 6 αναπληρωματικούς).Κάθε  ομάδα αγωνίζεται με 6 παίκτες και έχει δικαίωμα να εκτελέσει 6 αλλαγές παικτών στη διάρκεια ενός σετ ,σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ζητηθούν(όταν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού).Όταν ένας παίκτης αντικαταστήσει κάποιον άλλο,αυτός μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από τον ίδιο παίκτη που αντικατέστησε.Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μια φορά σε κάθε σετ και θεωρείται ότι η αλλαγή έκλεισε.Κλειστές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο 3 σε κάθε σετ ενώ ανοικτές 6 όπως προαναφέραμε.
Ο ΠΑΙΚΤΗΣ  ΛΙΜΠΕΡΟ. Κάθε  ομάδα έχει δικαίωμα  να προσδιορίσει από την λίστα των 12 παικτών,έναν(1) εξειδικευμένο αμυντικά παίκτη ως Λίμπερο.
Ο  Λίμπερο πρέπει να καταγράφεται στο φύλλο αγώνα πριν την έναρξη αυτού στην ειδική θέση που υπάρχει για αυτόν .Ο  αριθμός του πρέπει να καταγραφεί στο φύλλο αρχικής παράταξης  του 1ου σετ.Ο  Λίμπερο δεν μπορεί να είναι αρχηγός της ομάδας ή αρχηγός του αγώνα.
Ο   Λίμπερο πρέπει να φορά στολή , της οποίας τουλάχιστον η φανέλα πρέπει να είναι αντιθέτου χρώματος από τις στολές της υπόλοιπης ομάδας,αλλά η αρίθμηση της πρέπει να είναι ίδια με την υπόλοιπη ομάδα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΙΜΠΕΡΟ. Μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε παίκτη της αμυντικής ζώνης.
Εκτελεί καθήκοντα παίκτη της πίσω ζώνης και δεν επιτρέπεται να ολοκληρώσει επίθεση από οπουδήποτε (συμπεριλαμβανομένου του κυρίως αγωνιστικού χώρου και της ελεύθερης ζώνης),
αν κατά τη  στιγμή της επαφής η μπάλα είναι εξ ολοκλήρου ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ.
Δεν  επιτρέπεται να σερβίρει , να πραγματοποιήσει μπλόκ ή να κάνει προσπάθεια για μπλόκ.
Ένας  παίκτης δεν επιτρέπεται να ολοκληρώσει ένα επιθετικό χτύπημα ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ ,αν δέχεται την μπάλα από πάσα του Λίμπερο με τα δάχτυλα,όταν ο Λίμπερο βρίσκεται στην επιθετική ζώνη.Η  μπάλα μπορεί ελεύθερα να κτυπηθεί αν ο Λίμπερο κάνει την ίδια ενέργεια ευρισκόμενος πίσω από την μπροστινή ζώνη.
Οι  αλλαγές του Λίμπερο είναι απεριόριστες,δεν υπολογίζονται στις κανονικές ,αλλά πρέπει να μεσολαβεί μία φάση μεταξύ δύο αντικαταστάσεων του  Λίμπερο στον αγώνα,και αντικαθίσταται μόνο από τον παίκτη που αντικατέστησε.Οι αντικαταστάσεις πρέπει να γίνονται όταν η μπάλα είναι εκτός πεδιάς και πρίν από το σφύριγμα για σερβίς.
ΟΙ  ΘΕΣΕΙΣ. Υπάρχουν αριθμημένες θέσεις στο γήπεδο ξεκινώντας από την θέση  1 που βρίσκεται στην δεξιά γωνία της αμυντικής ζώνης τις θέσεις 2,3,4 που βρίσκονται μπροστά στην επιθετική ζώνη, και τις θέσεις 5 και 6 που βρίσκονται πίσω στην άμυνα και δίπλα στην θέση 1.Έτσι έχουμε μπροστά τις θέσεις 2,3,4  και  πίσω τις θέσεις 5,6,1.Όταν η ομάδα κερδίζει πόντο και συνεπώς το δικαίωμα σερβίς οι παίκτες περιστρέφονται υποχρεωτικά κατά μία θέση σύμφωνα με την φορά των δεικτών του ρολογιού(αριστερόστροφα-ρολόι).



ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ-ΒΟΛΛΕΥ





ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. Τρεις  παίκτες  βρίσκονται τοποθετημένοι μπροστά στην επιθετική ζώνη και τρείς πισω στην αμυντική ζώνη.Είπαμε ότι οι παίκτες περιστρέφονται ,αλλάζουν θέση δηλ. κάθε φορά που αποκτάει το δικαίωμα σερβίς.(ρολόι).Κατά την στιγμή εκτέλεσης του σερβίς οι επιθετικοί παίκτες πρέπει να βρίσκονται μπροστά από τους αντίστοιχους αμυντικούς.Ένας άλλος περιορισμός που πρέπει να ισχύει βάσει του κανονισμού είναι   'ο,τι  τη στιγμή που εκτελείται το σερβίς ,οι παίκτες των θέσεων 3  και 6  της ομάδας που υποδέχεται το σερβίς πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα από τους 2  και 4 και 1 και 5 αντίστοιχα.
ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΣΕΤ-ΠΟΝΤΟΙ).Η  ομάδα κερδίζει πόντο κάθε φορά που κερδίζει τη φάση,ανεξάρτητα από το ποιά ομάδα κατέχει το σερβίς.Νικήτρια είναι η ομάδα που κερδίζει 3 σετ των 25 πόντων με διαφορά 2 πόντων από την άλλη ομάδα.Αν οι ομάδες έρθουν  σε ισοπαλία ,2-2 σετ,τότε παίζουν το 5ο σετ στους 15 πόντους ,με διαφορά πάλι 2 πόντων μεταξύ τους .Στο 5ο σετ,
όταν μία από τις ομάδες φθάσει πρώτη στους 8 πόντους ,οι ομάδες αλλάζουν γήπεδα.
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ.Κάθε  ομάδα έχει το δικαίωμα να έχει 3 επαφές με την μπάλα,πριν αυτή περάσει στο αντίπαλο γήπεδο.Η  μπάλα εισάγεται στο παιχνίδι με σερβίς. Η  συνηθισμένη τεχνική υποδοχής του σερβίς είναι η από κάτω πάσα (μανσέτα),ακολουθεί η πάσα από πάνω με τα δύο χέρια και το επιθετικό χτύπημα (καρφί).Η   αντίπαλη ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μπλοκ για να σταματήσει την αντίπαλη επίθεση,ενώ αυτή περνά το δίχτυ. Η  επαφή  με την μπάλα στο μπλοκ  δεν υπολογίζεται στις τρεις επαφές του κανονισμού.
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.Στην  αρχή   του  παιχνιδιού  γίνεται  η κλήρωση και η ομάδα που θα κερδίσει,  έχει το δικαίωμα να επιλέξει  το σερβίς ή την υποδοχή του σερβίς. Το τι θα επιλέξει η ομάδα εξαρτάται από το επίπεδό της ή τις ικανότητες των παικτών της.
Συνήθως οι μεγάλες ομάδες επιλέγουν την υποδοχή γιατί βασίζονται στην υποδοχή και στην επίθεσή τους,για να κερδίσουν τον πρώτο πόντο και την υποδοχή σερβίς.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ. Από τις αρχές του 2000 και μετά ισχύουν νέοι κανονισμοί ,με τους οποίους η διεθνής ομοσπονδία έχει θεσπίσει με στόχο τη θεαματικότητα του αθλήματος.
Ο παίκτης που εκτελεί σερβίς έχει δικαίωμα μιας μόνο προσπάθειας.
Ο παίκτης που εκτελεί σερβίς  μπορεί να το εκτελέσει από όποιο σημείο της τελικής γραμμής θέλει (δεν ισχύει η ζώνη σερβίς).
Ο  χρόνος κατοχής της μπάλας στο σερβίς έγινε 8 δευτερόλεπτα.
Επιτρέπεται η απόκρουση της μπάλας με το πόδι ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Επιτρέπεται η μπάλα κατά το σερβίς να ακουμπήσει το δίχτυ.
Επιτρέπεται η πιαστή μπαλιά στην  πρώτη επαφή της μπάλας (υποδοχή και άμυνα).
Ο προπονητής μπορεί να σηκώνεται και να κινείται στη ζώνη που ορίσθηκε μπροστά από τον πάγκο σαν "ελεύθερη ζώνη).

                                            ΜΙΝΙ-ΒΟΛΕΪ.

Τι είναι το mini-volley:
Είναι ένα προσαρμοσμένο παιχνίδι σε χαμηλότερο φιλέ και σε μικρότερο γήπεδο.Αφορά κυρίως ηλικίες 9-12 έτη.Οι κανόνες μπορεί και να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.Παίζεται με 3 παίκτες από κάθε ομάδα.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι το μέγεθος του γηπέδου ,το βάρος της μπάλας και το ύψος του φιλέ.Για αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμαι μικρότερη και ελαφρύτερη μπάλα,χαμηλώνουμε το φιλέ και μικραίνουμε σε διαστάσεις το γήπεδο.Όταν τα παιδιά μάθουν τις διάφορες τεχνικές , με ελαφρύτερη μπάλα,η μεταπήδηση στην κανονική θα είναι εύκολη.
Όπως σε κάθε άθλημα έτσι και στην πετοσφαίριση το παιδί πρέπει πρώτα να μυηθεί,στη συνέχεια να προσανατολιστεί και τέλος να ειδικευτεί.Υπάρχουν 3 διαφορετικά στάδια ανταποκρινόμενα σε 3 αντίστοιχες ηλικίες.
Το στάδιο ΜΥΗΣΗΣ σε ηλικία 9-12 ετών.
Το στάδιο ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ  σε ηλικία 14-15 ετών.
Το στάδιο ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ  σε ηλικία 20-24  ετών.
Στο στάδιο μύησης  σημαντική είναι η συμμετοχή και ευχαρίστηση του παιδιού παρά η ανάπτυξη μιας εξαιρετικής τεχνικής.Ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική θα μειώσει τον ενθουσιασμό για το παιχνίδι.
Η προπόνηση πρέπει να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα και κυρίως συχνή επανάληψη των ασκήσεων που θα είναι μέσα στις δυνατότητες των παιδιών.Απαιτείται υπομονή και πριν από όλα σύστημα.
Ξεκινάμε από την αρχή.Κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν έρθει σε  επαφή με την μπάλα.
Εξηγούμαι απλούς κανονισμούς τους αφήνουμε να εξοικειωθούν με το περιβάλλον χώρο,γήπεδο,
μπάλα, συμπαίχτες.
Δείχνουμε την σωστή θέση-στάση του σώματος για κάθε κίνηση.Προχωράμε μεθοδικά από τα απλά στά δύσκολα και από τα εύκολα στα δύσκολα.
Αποφεύγουμε μονότονες επαναλήψεις για κάθε άσκηση.Ούτε υπερβολικό αριθμό δεν εφαρμόζουμε και ο λόγος είναι για να αποφύγουμε  να βαρεθούν και οδηγηθούν να τα παρατήσουν.
Πρέπει να καταλάβουν την αξία της ομαδικότητας και να μάθουν να συνεργάζονται όπως την διαχείριση της νίκης και της ήττας.
Από αυτήν την ηλικία καλλιεργούμε το " ευ αγωνίζεσθαι".

Φυσική Αγωγή: ΒΟΛΕΙ: βασικά στοιχεία - Γνωριμία με το ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ


Βασικοί κανονισμοί.
Ύψος  φιλέ: 2-2,15 μέτρα.
Προτεινόμενη  μπάλα:μπάλα του βόλεϊ ή οποιαδήποτε ελαφριά μπάλα,όχι πολύ φουσκωμένη.
Προτεινόμενες διαστάσεις του γηπέδου : 12Χ4,5 μέτρα.
Κανόνες παιχνιδιού:κάθε ομάδα στο μίνι-βόλεϊ  έχει 3 παίκτες.Στο 3Χ3  μίνι βόλεϊ  ο σχηματισμός
είναι δύο παίκτες μπροστά και ένας παίκτης πίσω όταν η ομάδα σερβίρει και το αντίθετο όταν υποδέχεται την μπάλα(2 πίσω ένας μπροστά).
Η  περιστροφή των παικτών ισχύει και εδώ κανονικά(ρολόι).
Ανάπαυλες (ταϊμ-άουτ).κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει 2 ανάπαυλες σε κάθε σετ.
Δεν υπάρχει εξειδίκευση : όλοι παίκτες είναι επιθετικοί και πασαδόροι.
Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 25 πόντους κερδίζει το σετ.
Η  ομάδα που θα κερδίσει 2 σετ κερδίζει τον αγώνα.
Σημείωση.
Ίσως φαίνονται πολλά όλα αυτά,για τους κανονισμούς αλλά ειλικρινά αποτελούν μια μικρή περίληψη των όσων ισχύουν,και βοηθούν στο να διεξαχθεί το παιχνίδι με τον καλύτερο δυνατό και αποδοτικό τρόπο.Στο Δημοτικό παίζουμε το 3Χ3 ΜΊΝΙ ΒΌΛΕΪ ,σαφώς με απλουστευμένους κανονισμούς, όμως στα παιδιά της ΣΤ τάξης επιδιώκω την ετοιμότητά τους για το παιχνίδι  6Χ6  που ακολουθεί στο Γυμνάσιο και κατ επέκταση στο Λύκειο κ.λ.π.


                       ΒΑΣΙΚΕΣ  ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ.

Είναι ένα  τεχνικό άθλημα για αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην προπόνηση της τεχνικής.Χωρίς μια  καλή τεχνική ,δεν μπορεί το παιχνίδι να έχει ποικιλία στην τακτική.Το πιο σημαντικό  όμως είναι ότι γνωρίζοντας καλά την τεχνική των δεξιοτήτων θα αποφύγουμε σφυρίγματα του διαιτητή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού,τεχνικά λάθη όπως διπλή επαφή στην πάσα, την μανσέτα, ή μεταφορά της μπάλας στον αέρα,που κοστίζουν πόντο σε κάθε ομάδα.

                             Η  ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Η θέση ετοιμότητας που περιλαμβάνει την ψηλή θέση,μεσαία θέση,χαμηλή θέση,ανάλογα πόσο κοντά ή μακριά είναι ο παίκτης από το φιλέ.Τα στάδια διδασκαλίας  ξεκινάνε από την στάση χωρίς μπάλα,με την μπάλα στα χέρια και πέταγμα πιάσιμο της μπάλας στις τρεις βασικές θέσεις, όπως επίσης βασικές θέσεις με μετακίνηση.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.Είναι ένα τεχνικό στοιχείο,το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στην επίθεση ,όσο και στην άμυνα.Οι μετακινήσεις  έχουν σαν σκοπό να μας φέρουν πιο κοντά στην μπάλα γρήγορα και βασικά με ισορροπία προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι  πιο βασικές είναι:
Βήμα εμπρός
Βήμα πίσω
Βήμα πλάγιο







Τρέξιμο εμπρός
Τρέξιμο πίσω
Πηδήματα
Σταυρωτό πλάγιο τρέξιμο


ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΗΣ  ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Πάσα δάχτυλα.Είναι από τα σπουδαιότερα τεχνικά στοιχεία της πετοσφαίρισης  και χρησιμοποιείται μεταξύ των παικτών σαν δεύτερη πάσα.Είναι η πιο ακριβής πάσα και παίζεται πάνω από το κεφάλι.
Παρουσιάζει μια πολυπλευρικότητα,για αυτό μπορεί κανείς να δημιουργήσει σε μια ομάδα ισχυρή επίθεση.Διακρίνουμε 6 είδη πάσας:
πάσα εμπρός
πάσα πίσω΄
πάσα με άλμα
πάσα πλάγια
κοντή πάσα
πάσα με ρολάρισμα
Κοινό σημείο όλων των ειδών είναι η τοποθέτηση των δαχτύλων.
Τι πρέπει να προσέχουμε στην πάσα δάχτυλα εμπρός:
Tα δάχτυλα  των χεριών σχηματίζουν τρίγωνο με τους αντίχειρες.
Αγκώνες λυγισμένοι.
Παλάμες ανεστραμμένες και σε  απόσταση   20 εκατοστά από το μέτωπο.
Γόνατα να είναι λυγισμένα.
Τα πόδια να είναι ανοιχτά όσο οι ώμοι και το ένα πόδι να προηγείται λίγο του άλλου.
Η μπάλα δεν παίζεται μόνο με τις κορυφές των δαχτύλων αλλά στους αντίχειρες στους δείκτες και τα μεσαία δάχτυλα,και η επαφή γίνεται μέχρι και την μεσαία φάλαγγα αυτών των δαχτύλων.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΑΣΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΕΜΠΡΟΣ:
https://safeyoutube.net/w/RWwE
https://safeyoutube.net/w/MYwE
https://safeyoutube.net/w/MaxE
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-1058
https://safeyoutube.net/w/tuxE





Το σερβίς. Το σερβίς  είναι η αρχή του παιχνιδιού,και η πρώτη επιθετική ενέργεια που γίνεται.
Σερβίς χαμηλό μετωπικό.Είναι το πιο απλό και  σίγουρο σερβίς και είναι αυτό που διδάσκεται στα πρώτα στάδια του ασκούμενου.Τι πρέπει να προσέχουμε(για δεξιόχειρες):
Το αριστερό πόδι να προηγείται του δεξιού.
Τα γόνατα να είναι ελαφρά λυγισμένα και ο κορμός γερμένος μπροστά.
Το αριστερό χέρι τεντωμένο να κρατά την μπάλα μπροστά στο δεξί μηρό.
Το δεξί χέρι να βρίσκεται πίσω και,μόλις το αριστερό αφήσει την μπάλα,να αιωρείται δίπλα στο μηρό για να   τη   κτυπήσει με την παλάμη ανοικτή και τα δάχτυλα σφιγμένα σαν κούπα ή με τον καρπό ή με σφιγμένη γροθιά.Ο ιδανικότερος τρόπος είναι με την παλάμη ανοικτή και τα δάχτυλα σφιγμένα σε σχήμα κούπας.
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ -ΜΕΤΩΠΙΚΟ ΣΕΡΒΙΣ.
https://safeyoutube.net/w/5cxE
https://safeyoutube.net/w/0kxE





Σερβίς  Τέννις (Μετωπικό από πάνω).Περιγραφή:
Είναι ένα σερβίς δυνατό επίπεδης τροχιάς και χρησιμοποιείται ευρέως.
Η τοποθέτηση των παικτών είναι όπως και στο χαμηλό μετωπικό σερβίς,
Τα πόδια τοποθετούνται σε ελαφρά διάσταση  και σε στάση βηματισμού.
Το άνοιγμα των ποδιών να μην ξεπερνά το άνοιγμα των ώμων.
Ώμοι παράλληλη προς το δίχτυ.
Η μπάλα με το αριστερό χέρι πετιέται ψηλά και κατακόρυφα.
Καθώς το αριστερό χέρι πετάει την μπάλα ψηλά,το δεξί χέρι με τα δάχτυλα ενωμένα και την παλάμη σε σχήμα κούπας έρχεται λυγισμένο πίσω από το κεφάλι στο ύψος του δεξιού αυτιού με τον αγκώνα εμπρός.Μετά το ρίξιμο της μπάλας επάνω,ακολουθεί μια μετατόπιση του βάρους του σώματος στο πίσω πόδι,ώστε το επάνω μέρος μεταφέρεται πίσω.Σαν συνέπεια έχουμε την έκταση της ράχης προς τα πίσω.Όταν το αριστερό είναι ψηλά,βοηθά το το δεξί χέρι να σκοπεύσει τη μπάλα στην επιστροφή της.Η μπάλα καθώς πέφτει χτυπιέται στο ψηλότερο σημείο.Το σημείο επαφής είναι λίγο πιο κάτω από το κέντρο της μπάλας.Στο χτύπημα παίρνει μέρος όλο το σώμα(γόνατα, αστραγάλοι,χέρι,μέση) που τεντώνει προς τα εμπρός δίνοντας δύναμη στο χτύπημα.Ακολουθεί ένα σπάσιμο καρπού και η μεταφορά του βάρους εμπρός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΕΝΙΣ(ΑΠΟ ΠΑΝΩ)
https://safeyoutube.net/w/onxE
https://safeyoutube.net/w/AnxE


VOLLEYBALL | sferiko magazino



How To Give Running UpperArm Service In Volley Ball - YouTube



Το επιθετικό χτύπημα( καρφί).Βασικά σημεία.
ΦΟΡΑ-ΠΑΤΗΜΑ-ΑΛΜΑ(ΕΚΤΙΝΑΞΗ)-ΧΤΥΠΗΜΑ-ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ.
Από όλες τις θέσεις επίθεσης χρειάζεται ένα διαγώνιο τρέξιμο στο δίχτυ,για την απόκτηση φοράς και προσέγγιση στην μπάλα.
Κατά κανόνα προτιμάται ένας τριπλός ρυθμός.Αυτό σημαίνει ότι γίνονται 3 βήματα πριν γίνει το άλμα(το τελευταίο βήμα γίνεται μισό).Η  φορά ολοκληρώνεται με ένα κοντράρισμα των ποδιών στο έδαφος και με ένα τράβηγμα των χεριών πίσω.Για δεξιόχειρες η φορά ξεκινά με ένα μικρό βήμα  κατεύθυνσης   από το αριστερό πόδι, ακολουθεί ένα μεγαλύτερο βήμα -άλμα  με το δεξί ,ενώ τα χέρια κινούνται πρώτα μπροστά και στο δεύτερο βήμα πηγαίνουν πίσω για να πάρουν φόρα.
Το αριστερό πόδι ακολουθεί γρήγορα και χαμηλά έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία στενή θέση βηματισμού,Τα πόδια είναι κοντά το ένα με το άλλο με το αριστερό να προηγείται ελαφρώς.
Η θέση των ποδιών είναι τέτοια,ώστε οι φτέρνες των ποδιών έρχονται πρώτα σε επαφή με το έδαφος και σε αυτή την φάση ολοκληρώνεται το πάτημα.
Το άλμα γίνεται με το αριστερό πόδι να προηγείται του δεξιού(πάντα για δεξιόχειρες μιλάμε),τα γόνατα λυγισμένα (90 μοίρες),και τα χέρια πίσω.Στη συνέχεια ακολουθεί το σήκωμα των χεριών μέχρι πάνω από το κεφάλι ,το αριστερό μένει στο ύψος του μετώπου ,ενώ το δεξί κινείται πάνω και πίσω και  έρχεται με ταχύτητα και δύναμη τεντωμένο,να χτυπήσει την μπάλα.Με το σήκωμα των χεριών συνδυάζεται και μία έκταση του σώματος πίσω(σχηματισμός τόξου στην μέση).
Το χτύπημα γίνεται με όλη την παλάμη ,από πίσω  και πάνω από την μπάλα, με το χέρι εντελώς τεντωμένο,  ενώ ο παίκτης βρίσκεται στον αέρα με το σώμα σε έκταση.Από την έκταση (τόξο),πρέπει να ακολουθήσει ένα γρήγορο πέρασμα μπροστά στην κίνηση του χτυπήματος.Το αντίθετο χέρι που δεν χτυπά την μπάλα οδηγείται στο στέρνο.
Η  προσγείωση γίνεται εκεί που έγινε το πάτημα για το άλμα ,το χέρι  τραβιέται από το δίχτυ και ο παίκτης προσγειώνεται στα δάχτυλα των ποδιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΡΦΙ:
https://safeyoutube.net/w/4rxE
https://safeyoutube.net/w/OsxE


Το καρφί της Χίπε (photo) - ΒΟΛΕΪ - REDKING





Οι Αγώνες Του Βολευ






Λαντζούρης Θεόδωρος ΠΕ11 » Πετόσφαιρα (volleyball)



ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ 
Μανσέτα (πάσα από κάτω) Η μανσέτα ,που ονομάζεται επίσης και κάτω πάσα,είναι το κυριώτερο στοιχείο του αμυντικού παιχνιδιού.Πολύ δυνατές μπαλιές ,οι οποίες για πάσα με τα δάχτυλα είναι χαμηλές ,παίζονται με μανσέτα. Με το χτύπημα της μανσέτας μπορούμε να πετύχουμε την ίδια ακρίβεια στη μεταβίβαση,όπως και στην πάσα με τα δάχτυλα.Για αυτό είναι αναγκαίο να εκτελείται σωστά από τεχνικής πλευράς.
Υπάρχουν δύο είδη μανσέτας:
Με τα δυο χέρια.
Με ένα χέρι.
(Η μανσέτα με ένα χέρι κυρίως χρησιμοποιείται στις πτώσεις.)
Μεγαλύτερη  ακρίβεια στην μεταβίβαση επιτυγχάνεται με τα δύο χέρια.
Τι πρέπει να προσέχουμε στην μανσέτα:
Τα χέρια  δένουν (σταυρώνουν) με την μια παλάμη μέσα στην άλλη,αφού τεντώσουν οι αγκώνες
με αποκάλυψη της ωλένιας επιφάνειας, και είναι τεντωμένα στην επαφή  με την μπάλα,συμμετέχοντας ενεργητικά ,και σηκώνονται ως το ύψος των ώμων.
Οι αντίχειρες είναι από πάνω.
Τα γόνατα είναι λυγισμένα με το ένα πόδι να προηγείται του άλλου.
Το σημείο που η μπάλα έρχεται σε επαφή με τα χέρια είναι το κάτω μέρος των πήχεων.
Η μπάλα παίζεται έτσι ώστε η δύναμη των χεριών και των ποδιών να μεταφέρεται πάνω της'
Το βάρος του σώματος μετατοπίζεται στο εμπρός πόδι.
Κορμί είναι πίσω από την μπάλα,και στρέφει προς την κατεύθυνση του παιχνιδιού.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΣΕΤΑ.
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-1061
https://safeyoutube.net/w/MpxE
https://safeyoutube.net/w/KqxE



ΜΑΝΣΕΤΑ - ΒΟΛΛΕΫ




ΜΑΝΣΕΤΑ | ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΕΙ






μάθημα βόλει στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ δημοτικού | αθλητική εκπαίδευση





Πάσα με πήχεις ή μανσέτα


Μπλόκ (ενεργητικό-παθητικό).
Το μπλόκ είναι το σπουδαιότερο μέσο άμυνας.Υπάρχει μονό(ατομικό),διπλό και τριπλό μπλόκ.
Σκοπός του μπλόκ είναι να  σταματήσει μια δυνατή επίθεση  ή τουλάχιστον να  μειώσει  την ταχύτητα της μπάλας μετά το χτύπημα, για να είναι πιο εύκολο στους αμυντικούς να αποκρούσουν.
Προϋποθέτει μεγάλη αλτική ικανότητα ,επιδεξιότητα στο άλμα,αντοχή στα άλματα και γνώσεις τακτικής.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ :
Να είμαστε σε θέση ετοιμότητας, με τα δύο πόδια στο άνοιγμα των ώμων,λυγισμένα και χαλαρά και τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες στο ύψος του προσώπου(οι πήχεις παράλληλοι στο έδαφος).
Μετακίνηση με πλάγια ή σταυρωτά βήματα προς την μπάλα.
Τα πόδια να λυγίζουν περισσότερο (χαμηλώνει το κέντρο βάρους )για το άλμα,ενώ τα χέρια τεντώνουν στους αγκώνες και να κινούνται πάνω και μπροστά για να μπλοκάρουν.
Στον αέρα να σχηματίζεται ένα τόξο με τα χέρια και τα πόδια προς τα μπροστά για ισορροπία.Τα χέρια να είναι σε απόσταση τέτοια που να μην μπορεί η μπάλα να περάσει ανάμεσά τους,να λυγίζουν στους καρπούς για να εισχωρήσουν στο αντίπαλο γήπεδο.
Μετά το χτύπημα τα χέρια να τραβιούνται πίσω και να προσγειωνόμαστε μακριά από το δίχτυ με πρώτο  σημείο επαφής τις μύτες των ποδιών.
ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚ.
https://safeyoutube.net/w/GtxE




ΝΙΚΗ ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ Η ΣΕΡΒΙΑ | LesvoSport





Πτώσεις.(θωρακικη πτώση-πλάγια πτώση).Οι πτώσεις αποτελούν την άμυνα εδάφους.
Αναλύουμε την πλάγια πτώση.Τι πρέπει να προσέχουμε:
Στη θέση ετοιμότητας  το ένα πόδι να προηγείται του άλλου,τα γόνατα και ο κορμός να είναι μπροστά λυγισμένα και τα χέρια να βρίσκονται χαλαρά δίπλα στους μηρούς
Το δεξί ή το αριστερό πόδι (εξαρτάται από που είναι η μπάλα)να εκτελεί προβολή πλάγια,στροφή και κάθισμα πάνω στο πόδι,ενώ το χέρι προσπαθεί να φθάσει την μπάλα.
Το χτύπημα να γίνεται ή με το εσωτερικό του πήχη ή με μπουνιά και να χτυπά την μπάλα από κάτω για να τη σηκώσει ψηλά.
Μετά το χτύπημα να γίνεται κυβίστηση πάνω στις ωμοπλάτες και να πατούν τα πόδια πάλι κάτω.
Η  επαναφορά να γίνεται πάλι σε θέση ετοιμότητας.
ΒΙΝΤΕΟ  ΓΙΑ ΠΤΩΣΕΙΣ.
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-1062

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10742


Λαντζούρης Θεόδωρος ΠΕ11 » Πετόσφαιρα (volleyball)




                                                     ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΗ      ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   ΜΕΡΟΣ  Α.  Δ.Π.Θ.-Τ.Ε.Φ.Α.Α.              Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-Θ.ΜΠΕΓΙΑΖΗΣ-Κ.ΑΜΟΥΤΖΑΣ
  • VOLLEY-ΚΩΣΤΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ.
  • Φυσική Αγωγή Α,Β,Γ    ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι.
  • Φυσική Αγωγή  Ε  και  ΣΤ  ΤΑΞΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.Υ.Π.ΔΙΑ  ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.-Ι.Τ.Υ.Ε."ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ".
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ