ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.





Αφιερωμένο στα 120 χρόνια από την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων ...
Αθήνα 1896 Παναθηναϊκό Στάδιο.


                                  Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η σύγχρονη Ολυμπιακή κίνηση άρχισε επίσημα στις 23 Ιουνίου του 1894 σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε με θέμα την ανασύσταση  των Ολυμπιακών Αγώνων   και   αποφασίσθηκε η ανάθεσή τους στην Ελλάδα "τιμής ένεκεν".Τότε ιδρύεται και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  με πρόεδρο τον Έλληνα λογοτέχνη Δημήτριο Βικέλα και γενικό γραμματέα τον Πιέρ ντε Κουμπερντέν.
Για 1500  χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες (Με την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους το 146 π.χ.
άρχισαν να φθίνουν οι Ο.Α.,για να έρθει το τελειωτικό χτύπημα της κατάργησής τους το 393 μ.χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α'.Οι πυρκαγιές στους ναούς,οι σεισμοί,οι πλημμύρες
θα συμπληρώσουν την καταστροφή,θάβοντας στις λάσπες τον ιερό χώρο της Ολυμπίας.) θα παραμείνουν θαμμένοι κάτω από το έδαφος της Αρχαίας Ολυμπίας,ώσπου το 1881,μετά από ανασκαφές θα έρθουν στο φώς τα πρώτα ευρήματα.Το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη,είναι μεγάλο με αποτέλεσμα να αρχίσουν συζητήσεις και προσπάθειες για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο συνέδριο που έγινε στο Παρίσι το 1894  αντιπρόσωποι από το Βέλγιο,τη Γαλλία,την Αγγλία, την Ελλάδα,την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Αμερική ομόφωνα συμφώνησαν με την πρόταση αυτή.Τιμητικά σαν έδρα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξαν την Αθήνα,για να διοργανώσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, και  το Παρίσι για να διοργανώσει τους δεύτερους το 1900.
Η  ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων καθρεφτίζει την ανάγκη του σύγχρονου κόσμου να αφεθούν οι διαφορές των κρατών κατά μέρος,να επικρατήσει, η ειρήνη η συναδέλφωση και η φιλία μεταξύ των λαών.Από το 1896 και μετά οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται ανελλιπώς κάθε τέσσερα χρόνια,με εξαίρεση την περίοδο των παγκοσμίων πολέμων (1916,1940,και 1944)κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έγιναν.Αναβολή των αγώνων έχουμε και σήμερα και αφορά την Ολυμπιάδα του Τόκυο ,η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί  το 2020 εξαιτίας  της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες  έγιναν στο αναστηλωμένο παναθηναϊκό στάδιο,χωρητικότητας 80.000 θεατών.
Το καλλιμάρμαρο αυτό στάδιο ανακατασκευάστηκε με χρήματα που προσέφερε εξ' ολοκλήρου ο Γεώργιος Αβέρωφ  ο οποίος  γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου το 1818 και το 1840 πήγε στην Αίγυπτο και ασχολήθηκε με το εμπόριο από το οποίο πλούτισε πάρα πολύ.
Η πρώτη Ολυμπιάδα στην σύγχρονη ιστορία είναι πλέον γεγονός και πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή 13 χωρών και 311 αθλητών.
Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα με τις χρονολογίες και τις πόλεις που πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1896 έως σήμερα.

                               ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

                                                    (ΘΕΡΙΝΕΣ  ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ)

                                                                                                               

  • ΑΘΗΝΑ (ΕΛΛΑΣ)                     1896
  • ΠΑΡΙΣΙ   (ΓΑΛΛΙΑ)                   1900
  • ΣΕΝΤ-ΛΟΥΙΣ   (ΗΠΑ)               1904
  • ΛΟΝΔΙΝΟ   (ΑΓΓΛΙΑ)               1908 
  • ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ   (ΣΟΥΗΔΙΑ)    1912
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ    (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)            1916 (αναβληθείσα ολυμπιάδα λόγω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου)
  • ΑΜΒΕΡΣΑ   (ΒΕΛΓΙΟ)                     1920
  • ΠΑΡΙΣΙ  (ΓΑΛΛΙΑ)                            1924
  • ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ  (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)       1928
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (ΗΠΑ)                   1932
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ   *ΓΕΡΜΑΝΙΑ)              1936
  • ΤΟΚΥΟ   (ΙΑΠΩΝΙΑ)                        1940(αναβληθείσα ολυμπιάδα λόγω του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου)
  • ΛΟΝΔΙΝΟ       (ΑΓΓΛΙΑ)                   1944(αναβληθείσα ολυμπιάδα λόγω του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου)
  • ΛΟΝΔΙΝΟ   (ΑΓΓΛΙΑ)                       1948
  • ΕΛΣΙΝΚΙ (ΦΙΛΑΝΔΙΑ)                      1952
  • ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ    (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)        1956
  • ΡΩΜΗ       (ΙΤΑΛΙΑ)                           1960
  • ΤΟΚΥΟ        (ΙΑΠΩΝΙΑ)                     1964
  •  ΠΟΛΗ  ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ  (ΜΕΞΙΚΟ)   1968
  • ΜΟΝΑΧΟ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)                    1972
  • ΜΟΝΤΡΕΑΛ  (ΚΑΝΑΔΑΣ)                1976
  • ΜΟΣΧΑ (ΡΩΣΙΑ)                                1980
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (ΗΠΑ)                    1984
  • ΣΕΟΥΛ  (Ν.ΚΟΡΕΑ)                            1988
  • ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ   (ΙΣΠΑΝΙΑ)               1992
  • ΑΤΛΑΝΤΑ  (ΗΠΑ)                               1996
  • ΣΙΔΝΕΥ  (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)                      2000
  • ΑΘΗΝΑ       (ΕΛΛΑΣ)                          2004
  • ΠΕΚΙΝΟ  (ΚΙΝΑ)                                 2008
  • ΛΟΝΔΙΝΟ  (ΑΓΓΛΙΑ)                          2012
  • ΡΙΟ   (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)                                 2016
  • ΤΟΚΥΟ    (ΙΑΠΩΝΙΑ)                        2020(αναβληθείσα λόγω πανδημίας  κορωνοϊού)

ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.


ολυμπιακα αθληματα - Ολυμπιακοί Αγώνες.... από το 1896 έως σήμερα ...



                                  ΣΥΜΒΟΛΑ    ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ   ΑΓΩΝΩΝ

Οι ολυμπιακοί κύκλοι
 Το πιο γνωστό σήμα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων.Αυτό αποτελείται από πέντε κύκλους δεμένους μεταξύ τους.Κάθε κύκλος έχει ξεχωριστό χρώμα και κάθε χρώμα συμβολίζει μία ήπειρο.Ο πρώτος κύκλος από αριστερά επάνω είναι μπλέ και συμβολίζει την Ευρώπη,ο δεύτερος στο κέντρο είναι μαύρος και συμβολίζει την Αφρική,ο τρίτος επάνω δεξιά είναι κόκκινος και συμβολίζει την Αμερική.Ο κάτω αριστερά κύκλος είναι κίτρινος,συμβολίζοντας την Ασία,  και ο κάτω δεξιά είναι πράσινος συμβολίζοντας την Ωκεανία.Οι πέντε αυτοί κύκλοι δεμένοι μεταξύ τους συμβολίζουν την ενότητα των ανθρώπων κάθε φυλής και κάθε χρώματος,χωρίς διακρίσεις,κάτω από το πνεύμα του αθλητισμού.
Το σήμα αυτό το σχεδίασε το 1913 ο επανιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ ντε Κουμπερντέν, ο οποίος εξηγώντας το συμβολικό νόημά του είπε:"Αυτοί οι πέντε κύκλοι συμβολίζουν τα πέντε μέρη του κόσμου που ενωμένα μεταξύ τους αποδέχονται τις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος".
Επίσης το άσπρο φόντο στο οποίο βρίσκονται οι κύκλοι συμπληρώνει τα χρώματα των σημαιών των χωρών του κόσμου,για παράδειγμα ,ο μπλέ κύκλος σε άσπρο φόντο τη σημαία της Ελλάδας, ο μπλέ και ο κόκκινος κύκλος με το άσπρο  με το άσπρο χρώμα τη σημαία της Αγγλίας κ.ο.κ..

Η  Ολυμπιακή σημαία

Η  σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων πρωτοεμφανίστηκε το  1914 στο Παρίσι στην επέτειο των 20 χρόνων από την ανασύσταση  τους.
Σε ολυμπιάδα κυμάτισε πάνω από το Ολυμπιακό στάδιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.Σε αυτούς τους αγώνες δόθηκε  και   ο όρκος του αθλητή.
Στην τελετή λήξης κάθε ολυμπιάδας η σημαία αυτή δίνεται από το δήμαρχο της πόλης που διοργάνωσε τους αγώνες στο δήμαρχο της πόλης που θα διοργανώσει τους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες.

Το ολυμπιακό σύνθημα είναι το λατινικό " citius,altius,fortius" το οποίο σημαίνει "Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά".Το σύνθημα αυτό εκφράζει την προσπάθεια των αθλητών στους ολυμπιακούς αγώνες σε οποιοδήποτε αγώνισμα και αν λαμβάνουν μέρος.Μεταφορικά θέλει να εκφράσει τις δυνατότητες του ανθρώπου,οι οποίες δεν έχουν όρια γιατί είναι στο χέρι του καθένα,στη θέλησή του, να αποδείξει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος.








Η ολυμπιακή φλόγα

Η παράδοση για την φλόγα των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα,όπου νέοι αθλητές έτρεχαν κρατώντας στο χέρι αναμμένους δαυλούς και ο πρώτος που έφτανε στο τέρμα, άναβε ένα βωμό προς τιμήν των αρχαίων θεών.Αυτή η παράδοση ξαναγεννήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο μετά από πρόταση του Γερμανού φιλέλληνα  
Κάρολου Ντίεμ,που ήταν την εποχή εκείνη γραμματέας της επιτροπής που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου.
Από τότε η ολυμπιακή φλόγα σύμβολο του ολυμπιακού ιδεώδους,καθιερώθηκε να μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία στον τόπο τέλεσής τους,όπου ανάβεται βωμός του οποίου η φλόγα διατηρείται 
αναμμένη κατά την διάρκεια των αγώνων και σβήνει με την τελετή λήξης.
Η πρώτη αφή της ολυμπιακής φλόγας ,έγινε στην αρχαία Ολυμπία στις 20 Ιουλίου του 1936 και με εναλλασσόμενους δρομείς διέσχισε την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία,την Αυστρία,την Ουγγαρία,και την Τσεχοσλοβακία μέχρι να φτάσει στη Γερμανία και στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου.
Η   Ολυμπιακή φλόγα φωτίζει σαν πανανθρώπινο σύμβολο όλο τον κόσμο,ένα σύμβολο της γνώσης και της ζωής για όλους τους ανθρώπους,κάθε χώρας,κάθε φυλής,κάθε θρησκείας,χωρίς διακρίσεις.





13 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Ολυμπιακή φλόγα | Euronews



Ο  όρκος  του  αθλητή 

Ο ολυμπιακός όρκος γράφτηκε επίσης από τον Πιέρ ντε Κουμπερντέν και είναι μία συμβολική  διαβεβαίωση του φίλαθλου πνεύματος,που πρέπει να έχουν όλοι όσοι αγωνίζονται στους ολυμπιακούς αγώνες.Ο όρκος για πρώτη φορά ακούστηκε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αμβέρσας  Ολυμπιακούς αγώνες του 1920 στο Βέλγιο.
Ένας αθλητής από την χώρα που διοργανώνει τους αγώνες κρατώντας στα χέρια του τη σημαία των ολυμπιακών αγώνων δίνει τον παρακάτω όρκο μπροστά στους παραταγμένους αθλητές όλων των χωρών που παίρνουν μέρος στους αγώνες,μετά τη παρέλαση στη γιορτή έναρξης των αγώνων:
                           
                                     
                              "Εκ  μέρους όλων των αθλητών που συμμετέχουν
                               στους αγώνες, υπόσχομαι ότι θα πάρουμε μέρος
                               σε αυτούς τους ολυμπιακούς αγώνες έχοντας σεβασμό
                               στους κανόνες που υπάρχουν σε αυτούς, στο όνομα
                               του πνεύματος του πραγματικού αθλητισμού,για τη
                               δόξα των σπορ και την τιμή των ομάδων μας".

Το πιο σπουδαίο πράγμα στους ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι να νικήσεις,αλλά να πάρεις μέρος σε αυτούς, όπως το πιο σπουδαίο πράγμα στη δεν είναι η δόξα, αλλά ο αγώνας.Το πιο ουσιώδες πράγμα στους αγώνες δεν είναι να πολεμήσεις για τη νίκη,αλλά να αγωνιστείς σωστά και τίμια.
Αυτά τα λόγια τα είπε το 1894 ο Πιέρ ντε Κουμπερντέν,θέλοντας να περιγράψει την πίστη του στη σημασία του να αγωνιστεί ένας αθλητής στους ολυμπιακούς αγώνες.Πραγματικά είναι τεράστια η τιμή για έναν αθλητή να αγωνιστεί σε μια ολυμπιάδα εκπροσωπώντας την πατρίδα του,φορώντας τη φανέλα της εθνικής του ομάδας.



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΝΟΜΑ : Έλενα Μηνά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Δασκάλα - ppt ...




                                     Η  ΤΕΛΕΤΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το πρώτο μεγάλο γεγονός των ολυμπιακών αγώνων είναι η γιορτή που γίνεται με την παρέλαση όλων των αθλητών που θα λάβουν μέρος σε αυτούς.Ντυμένοι με τις στολές τους όλοι οι αθλητές μπαίνουν μέσα στο ολυμπιακό στάδιο με τη σημαία της χώρας τους μπροστά.
Η  σειρά με την οποία μπαίνουν οι αθλητές στο στάδιο είναι καθορισμένη αλφαβητικά με βάση τη γλώσσα κάθε χώρας.Μόνο δύο εξαιρέσεις γίνονται σε αυτή την σειρά Η πρώτη εξαίρεση γίνεται για την Ελλάδα γιατί είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες -και για αυτό τον λόγο παρελαύνει πάντα πρώτη-και η δεύτερη εξαίρεση για τη χώρα που διοργανώνει τους αγώνες ,η οποία παρελαύνει πάντα τελευταία κλείνοντας την παρέλαση.
Αφού τελειώσει η παρέλαση και οι αθλητές και αθλήτριες παραταχθούν στο κέντρο του σταδίου,ο αρχηγός του κράτους που διοργανώνει τους αγώνες κηρύσσει την έναρξή τους, έχοντας δικαίωμα να πει  7  μόνο λέξεις.Η  συνηθισμένη φράση που λέγεται από τους αρχηγούς κρατών είναι η εξής:
"Κηρύσσω την έναρξη των (νούμερο) ολυμπιακών αγώνων."
Η ολυμπιακή σημαία έρχεται στο στάδιο από μια ομάδα νέων παιδιών (κορίτσια και αγόρια) και ανεβαίνει στον κεντρικό ιστό του σταδίου,ενώ παίζεται ο ολυμπιακός ύμνος.
Όταν η σημαία των ολυμπιακών αγώνων  κυματίσει στον ιστό του σταδίου,μπαίνει στο στίβο ο τελευταίος δρομέας που μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα.
Ένας αθλητής από τη χώρα που διοργανώνει τους αγώνες παίρνει τη δάδα με τη φλόγα ,ανεβαίνει σε μια πλατφόρμα και απαγγέλλει τον  ολυμπιακό όρκο εκ μέρους όλων των αθλητών.Μετά ο αθλητής με τη φλόγα ανάβει το βωμό και η γιορτή τελειώνει με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από συγκροτήματα χορευτών που παρουσιάζουν την ιστορία της διοργανώτριας χώρας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΤΕΛΕΤΗ   ΕΝΑΡΞΗΣ   ΑΘΗΝΑ   2004.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 Ρίο - Τελετή έναρξης: Από την Αθήνα, στο ...



   Ο Ολυμπιακός ύμνος

Ο  Ολυμπιακός  ύμνος ακούστηκε στους  Α' Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.
Τους  στίχους  έχει γράψει  ο ποιητής μας  Κωστής Παλαμάς και τη μουσική τη συνέθεσε ο Έλληνας συνθέτης Σπύρος  Σαμάρας.
Επίσημα ο Ύμνος αυτός υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1957 και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της  Ρώμης  (1960) και μετά  παίζεται ανελλιπώς.






εξαιρετική εφαρμογή αγαπούσε καλύτερα παραγγελία ολυμπιακός ύμνς ...

                                Η   ΤΕΛΕΤΗ  ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
                                                 
Η τελετή λήξης είναι το τυπικό τέλος της διοργάνωσης μιας ολυμπιάδας .Σε  αυτήν οι αθλητές μπαίνουν στο ολυμπιακό στάδιο όχι χωρισμένοι κατά χώρες,αλλά όλοι μαζί ,συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό την ενότητα και τη φιλία που απόκτησαν κατά την διάρκεια των αγώνων.
Ακούγεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος και η ελληνική σημαία υψώνεται σε έναν από τους τρείς ιστούς του σταδίου.Μετά υψώνεται η σημαία της διοργανώτριας χώρας στον κεντρικό ιστό και τέλος η σημαία της χώρας που  θα διοργανώσει τους  επόμενους ολυμπιακούς αγώνες ,ενώ ακούγεται και ο εθνικός ύμνος.
Ο δήμαρχος της πόλης που διοργάνωσε τους αγώνες παίρνει την ολυμπιακή σημαία και τη δίνει στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αυτός με τη σειρά του την παραδίδει στο δήμαρχο της πόλης που θα διοργανώσει την επόμενη ολυμπιάδα μετά από τέσσερα χρόνια.Ύστερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ στέκεται στο κέντρο του σταδίου και κηρύσσει το τέλος των αγώνων με τα εξής λόγια:
       
           "Κηρύσσω το τέλος των (νούμερο) ολυμπιακών
            αγώνων και σύμφωνα με το έθιμο καλώ τους νέους
            και τις νέες όλου  του κόσμου να συναντηθούν σε 
            τέσσερα χρόνια από σήμερα στην (όνομα πόλης των
            επόμενων αγώνων)για να γιορτάσουν τους (νούμερο)
            ολυμπιακούς αγώνες.
Μετά αφού παιχτεί ο ολυμπιακός ύμνος,η φλόγα σβήνει από το βωμό του σταδίου.Ενώ ακούγεται ο ολυμπιακός ύμνος,η σημαία των ολυμπιακών αγώνων μεταφέρετι έξω από το στάδιο από νέους και από νέες.
Η   επίσημη  γιορτή  λήξης  των αγώνων φτάνει έτσι στο τέλος της και η διοργανώτρια χώρα παρουσιάζει και πάλι ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα με χιλιάδες πυροτεχνήματα.

         Βιβλιογραφία


  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΤΣΙΜΑΣ  - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ -ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ  ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ(Γνωριμία με τους Ολυμπιακούς  Αγώνες
  • Ολυμπιακοί Αγώνες  Αναφορές-  προσεγγίσεις  , ΑΘΗΝΑ 2004  ΥΠ.Ε.Π.Θ.
  • Φυσική Αγωγή  Α,Β,Γ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.



                                  ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Από το 1924  η  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να τελούνται ανά τετραετία και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες,που περιλαμβάνουν τα λεγόμενα σπορ του χειμώνα.
Οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν δοκιμαστικά  στο Σαμονί της Γαλλίας το 1924 ,και συμμετείχαν σε αυτούς 16 χώρες και 258 αθλητές.
Οι αγώνες είχαν τεράστια επιτυχία και έτσι η ΔΟΕ  αποφάσισε να τους μετρήσει επίσημα σαν πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και να θεσπίσει την τέλεσή τους ανά τετραετία.Οι πρώτοι αυτοί χειμερινοί  Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάστηκαν και "Εβδομάδα χειμερινών σπορ".Το τελετουργικό μέρος των αγώνων είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των θερινών Ολυμπιάδων.Οι αγώνες αυτοί γίνονταν στην αρχή της κάθε Ολυμπιακής χρονιάς,του έτους   δηλαδή  που θα γίνονταν και οι θερινοί αγώνες,από το 1992 όμως αποφασίστηκε να γίνονται στο μεσοδιάστημα των δύο θερινών Ολυμπιακών  Αγώνων,για να δίνεται έτσι η οικονομική δυνατότητα ακόμα και σε μικρά κράτη να μπορούν να συμμετέχουν και στους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες.Έτσι η επόμενη  Ολυμπιάδα  μετά την Άλμπερτβιλ της Γαλλίας έγινε στο Λιλλεχάμερ της Νορβηγίας και η επόμενη  έγινε κανονικά στο το 1998 στην πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας.Εδώ να επισημάνουμε ότι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες δεν αποτέλεσαν ιδέα του Βαρώνου Πιέρ ντε,μάλιστα εκείνος ήταν αντίθετος στην ιδέα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.Ξεκίνησαν επίσημα το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας αλλά η γένεσή τους μπορεί να αναχθεί 23 χρόνια πριν την πρώτη τους διεξαγωγή,στη Στοκχόλμη της Σουηδίας,στο πλαίσιο μιας  Σκανδιναβικής αθλητικής διοργάνωσης,των Σκανδιναβικών Αγώνων.Οι Σκανδιναβικοί Αγώνες παρουσιάστηκαν στην Ολυμπιακή Επιθεώρηση ως "Σκανδιναβική Ολυμπιάδα".Πολλά χρόνια αργότερα,η Ολυμπιακή Επιθεώρηση έγραψε ότι "Το έντονο ενδιαφέρον για το Σκανδιναβικό αθλητισμό μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των επερχόμενων Χειμερινών Αγώνων.



Chronoskopos: 23οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2018 - PYEONGCHANG





    ΟΙ  ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΑΝΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ



  • ΣΑΜΟΝΙ (ΓΑΛΛΙΑ)              1924
  • ΣΕΝ ΜΟΡΙΤΖ (ΕΛΒΕΤΙΑ)    1928
  • ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ(ΗΠΑ)         1932
  • ΓΚΑΡΜΙΣ-ΠΑΡΤΕΝΚΙΡΧΕΝ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)  1936
  • ΣΕΝ ΜΟΡΙΤΖ (ΕΛΒΕΤΙΑ)    1948
  • ΟΣΛΟ (ΝΟΡΒΗΓΙΑ)              1952
  • ΚΟΡΤΙΝΑ ΝΤΑΜΠΕΤΣΟ (ΙΤΑΛΙΑ)   1956
  • ΣΚΟΥΟ ΒΑΛΛΕΙ (ΗΠΑ)  1960
  • ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ (ΑΥΣΤΡΙΑ)  1964
  • ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ  (ΓΑΛΛΙΑ)   1968
  • ΣΑΠΟΡΟ  (ΙΑΠΩΝΙΑ)         1972
  • ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ (ΑΥΣΤΡΙΑ)   1976
  • ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ  (ΗΠΑ)      1980
  • ΣΑΡΑΓΕΒΟ (ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ) 1984
  • ΚΑΛΓΚΑΡΥ   (ΚΑΝΑΔΑ)      1988
  • ΑΛΜΠΕΡΤΒΙΛ (ΓΑΛΛΙΑ)      1992
  • ΛΙΛΕΧΑΜΕΡ (ΝΟΡΒΗΓΙΑ)   1994
  • ΝΑΓΚΑΝΟ   (ΙΑΠΩΝΙΑ)        1998
  • ΣΟΛΤ ΛΕΙΚ ΣΙΤΥ (ΗΠΑ)       2002
  • ΤΟΡΙΝΟ  (ΙΤΑΛΙΑ)             2006
  • ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ (ΚΑΝΑΔΑ)     2010
  • ΣΟΤΣΙ  (ΡΩΣΙΑ)                  2014
  • ΠΙΕΟΝΓΚΤΣΑΝΓΚ (Ν.ΚΟΡΕΑ)  2018    

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες - Ολυμπιακοί Αγώνες - SPORT 24


Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 περιλαμβάνουν 102 εκδηλώσεις σε 15 αθλήματα και θα γίνουν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα ξεπεράσουν τις 100 απονομές μεταλλίων. Τέσσερα νέα αθλήματα στα ήδη υπάρχοντα εισήχθησαν στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ, συμπεριλαμβανομένων των χιονοσανίδα μπιγκ ερ, μεικτό διπλό κέρλινγκ, πατινάζ ταχύτητας μαζικής εκκίνησης και μεικτό ομαδικό αλπικό σκι.
Για πρώτη φορά από το 1998, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος NHL δεν παρέιχε καταλύματα ώστε να επιτρέψει στους αθλητές της να συμμετάσχουν στον αγώνα χόκεϊ επί πάγου των ανδρών. Η απόφαση της NHL ήταν απόρροια των απαιτήσεών της να καλύψει η ΔΟΕ τα έξοδα ασφάλισης των παικτών της Ομοσπονδίας οι οποίοι συμμετέχουν στους Αγώνες. Παρόλο που η ΔΟΕ πλήρωσε την ασφάλιση των παικτών της NHL στο Σότσι, δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και στην Πιόνγκτσανγκ. Ο διευθυντής της NHL, Γκάρι Μπέτμαν ανέφερε ότι ένας από τους λόγους της απόφασής τους ήταν πως η ΔΟΕ δεν επέτρεψε στην NHL να προωθήσει τους παίκτες και το άθλημά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αναφέρουν τον αριθμό των απονομών μεταλλίων που θα πραγματοποιηθούν για κάθε άθλημα.
https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CF%89%CE%BD&tbm=isch&ved=2ahUKEwiz6qG9w7HpAhWKq6QKHRp


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ "ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ" Γνωριμία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Ολυμπιακοί  Αγώνες , Αναφορές προσεγγίσεις,ΑΘΗΝΑ 2004 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
  • Φυσική Αγωγή Α,Β, Γ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ.  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ